• Business

    Tι θέλει ο Alex Blades (ο λεπίδας…) από την Τράπεζα Πειραιώς; Όλο το παρασκήνιο

    Ed Elric Blade. Φιγούρα ηλεκτρονικού παιχνιδιού


    Εδώ και ενάμιση μήνα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Alexander Blades κατάφερε να γίνει διάσημος στην τραπεζική αγορά λόγω των παρεμβάσεων του, αλλά και λόγω της κρυφής ατζέντας του. Εκπρόσωπος της Paulson, του fund του γνωστού και μη εξαιρετέου μεγαλοεπενδυτή ο οποίος ελέγχει το 9% της Πειραιώς, ο κ. Blades, με το όνομα που παραπέμπει σε λεπίδα, φαίνεται να επαναφέρει ένα σχέδιο ελέγχου της τράπεζας, το οποίο με άλλη μορφή επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο.

    Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες που εκ των υστέρων έγιναν γνωστές στην τραπεζική αγορά, επιδιώχθηκε μια λύση resolution για την τράπεζα εάν αποτύγχανε η αύξηση κεφαλαίου – κάτι που μεθοδεύτηκε από ορισμένους κύκλους. Σήμερα, ο μοχλός πίεσης μεταφέρεται εντός του Διοικητικού Συμβουλίου  με δούρειο ίππο τη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου.

    Eάν αλωθεί το δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς με τη συμμετοχή μελών που συμμερίζονται τους ίδιους στόχους, εύλογα η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων και ένα τεράστιο αριθμό ακινήτων, και αγροτικής γης, τότε ο έλεγχος περνά σε άλλα κέντρα.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Σημειωτέον ότι μεγαλοεπενδυτές σαν τον Paulson ασκούν έντονο lobbying σε κέντρα λήψης αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη με σκοπό να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους, στον οποίο αντιστέκεται το δ.σ. της τράπεζας.

    Ο Blades είναι το δεξί χέρι του Paulson και εκφράζει μια μερίδα συμφερόντων που έχουν βάλει στο μάτι τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας και για το λόγο αυτό οι παρεμβάσεις του στην διοίκηση για τα θέματα που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και για τη διαδικασία επιλογής του νέου CEO που γίνεται με όλα τα εχέγγυα της εταιρικής διακυβέρνησης, έχουν ενοχλήσει εντός και εκτός της τράπεζας.

    Πληροφορίες του mononews κάνουν λόγο για μεθοδευμένες προσπάθειες που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα – o Paulson έδειξε τις διαθέσεις του με την κίνηση υπέρ του Ανθιμου Θωμόπουλου, αιφνιδιάζοντας τότε τη διοίκηση αλλά και για ισχυρή γραμμή αντίστασης από την διοίκηση υπό τον Μιχάλη Σάλλα, η οποία θέλει να προστατεύσει την τράπεζα και τη σημασία της για την οικονομία.

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co
    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    Ποιος είναι ; 

    Ο 45άρης νεοζηλανδός Alexander, Αlex για τους φίλους του, ξεκίνησε την καριέρα του στην πατρίδα του και με σπουδές Ιστορίας και Νομικής Επιστήμης, της τελευταίας και σε ανώτερο επίπεδο, υπήρξε δικηγόρος για εννέα χρόνια σε χρηματοπιστωτικές υποθέσεις σε μεγάλες νομικές εταιρείες στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο και στη συνέχεια, μεταπήδησε στον αμιγώς χρηματοπιστωτικό κλάδο.

    Ως δικηγόρος και μέλος του δικηγορικού συλλόγου της Νέας Υόρκης είχε ειδίκευση στο leveraged finance, τις πτωχεύσεις και στις συναλλαγές private equity funds ενώ στον ίδιο τομέα επικεντρώθηκε ως αντιπρόεδρος της Bank Dept Portfolio Group της Goldman Sachs.

    Τα τελευταία επτά χρόνια είναι partner στην Paulson & Co. και έχει ασχοληθεί με επενδύσεις της εταιρείας που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και γραφεία σε Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ, με επενδύσεις σε διάφορους κλάδους.

    Ακριβώς η εμπειρία του σε distress oppurtunities, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος λέει στο linkendin, οδηγεί σε συνειρμούς γιατί ήταν ο Blades που επελέγη να τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς.



    ΣΧΟΛΙΑ