• Business

    Τι συμβαίνει στον Ελλάκτωρα;

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ισολογισμού της Ελλάκτωρ για το 2016 είχε βάλει κάποιους σε σκέψεις, και η δημοσιοποίησή του τελικά το απόγευμα της περασμένης Τρίτης επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των μικροεπενδυτών: οι ζημίες που κατέγραψε η κατασκευαστική εταιρεία το περασμένο έτος ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονταν.

    Ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι δεν περίμεναν πως οι ζημίες για το 2016 θα πλησίαζαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, και όλοι υπέστησαν το πρώτο σοκ διαβάζοντας το δελτίο Τύπου που συνόδευε τον ισολογισμό του περασμένου έτους, σύμφωνα με το οποίο οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 96,8 εκατομμύρια ευρώ. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο ζοφερή και αποκαλύπτεται στο περιεχόμενο του ισολογισμού, καθώς το πραγματικό ποσό των ζημιών, αν υπολογιστούν και τα κέρδη των μετόχων της μειοψηφίας (που δεν υπολογίζονται στα τελικά αποτελέσματα), εκτοξεύεται στα 121,9 εκατομμύρια ευρώ!

    Και αυτή δεν ήταν η μόνη δυσάρεστη έκπληξη που διαπίστωσαν οι μικροεπενδυτές της Ελλάκτωρ συγκρίνοντας τα αναφερόμενα στο δελτίο Τύπου με τα πραγματικά στοιχεία του ισολογισμού, καθώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τον δανεισμό της εταιρείας: στο δελτίο Τύπου γίνεται λόγος για καθαρό δανεισμό ύψους 527 εκατομμυρίων ευρώ, όμως αν εξετάσει κανείς τα στοιχεία του ισολογισμού, προσθέτοντας τις μακροπρόθεσμες και τις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάκτωρ (1,19 δις ευρώ + 238,7 εκατ. ευρώ = 1,43 δις ευρώ) και αφαιρώντας τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ισοδύναμα λήξης χρήσης (1,43 δις ευρώ – 496,4 εκατ. ευρώ), το αποτέλεσμα που βγαίνει είναι ένας καθαρός δανεισμός της τάξεως των 933,6 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά 406,6 εκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερος από τον αναγραφόμενο στο δελτίο Τύπου!

    Τι συμβαίνει λοιπόν με την Ελλάκτωρ; Μήπως κάποιοι πρέπει να κάνουν… ταχύρρυθμα μαθήματα οικονομικών;

    Μετά από όλα αυτά, δεν αποτελεί βέβαια καμία έκπληξη το γεγονός ότι η μετοχή του Ελλάκτωρα κατέγραψε χθες μεγάλη πτώση της τάξεως του 11%, την ώρα που ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραφε άνοδο για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινάει ο κύκλος των συζητήσεων στο υπουργικό συμβούλιο για τη συμφωνία – «Επίθεση» του ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έφερε 4ο μνημόνιο χωρίς λεφτά – Καραμπινάτη διαπλοκή η τροπολογία για Σαββίδη (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου: Ένα ζευγάρι Βούλγαρων έσωσε την Α κατοικία στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ