• Business

    Θετική έκπληξη από Alpha – Η ΑΜΚ περιορίζεται ίσως και κάτω των 650 εκατ – Εξετάζεται μερική χρήση των ομολογιακών


    Μαζί με την Eurobank η Alpha bank θα είναι μια από τις δύο μεγάλες θετικές εκπλήξεις των stress tests. Σήμερα 21 Οκτωβρίου αργά το απόγευμα ο SSM και η ΕΚΤ θα προβούν στην τελευταία αναθεώρηση των αποτελεσμάτων των stress tests. Με βάση τις πληροφορίες  συνολικά προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 14,6 δισεκ. εκ των οποίων 8,3 δισεκ. το βασικό σενάριο με AQR και 6,3 δισεκ. το δυσμενές.

    Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα έχει πολλές εκπλήξεις με κυριότερη και θετικότερη ότι και οι 4 τράπεζες θα καλύψουν επιτυχώς τις αυξήσεις κεφαλαίου. Μεγάλη έκπληξη είναι η Eurobank μεταξύ άλλων και γιατί στηρίζει με 250 εκατ η EBRD την ΑΜΚ.

    Εξίσου μεγάλη έκπληξη είναι το γεγονός ότι η Alpha bank εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 1,3 δισεκ. αλλά αν προχωρήσει σε προσφορά ανταλλαγής στα ομολογιακά έστω και σε περιορισμένη κλίμακα η τελική αύξηση κεφαλαίου περιορίζεται στα 650 εκατ. Τα 650 εκατ ευρώ αύξηση κεφαλαίου είναι ένας εύκολα επιτεύξιμος στόχος.

    Να σημειωθεί ότι η Alpha bank έχει βολιδοσκοπήσει τις διεθνείς αγορές και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να σηκώσει από τις αγορές 1,5 δισεκ. ευρώ. Τα 650 εκατ ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι η αύξηση είναι 100% δεδομένο ότι θα καλυφθεί επιτυχώς.



    ΣΧΟΛΙΑ