• Business

    Το έξυπνο χρήμα αγοράζει τώρα τράπεζες; (O κ. Θ. Φέσσας συνεχίζει να αγοράζει Πειραιώς)

    • NewsRoom


    Μήπως το έξυπνo χρήμα άρχισε πάλι να αγοράζει μετοχές; Η στην πρώτη δυσκολία θα δούμε πάλι τις μετοχές να κατρακυλούν ; Σε κάθε περίπτωση μπορεί να ήταν θετική η εικόνα στο ελληνικό χρηματιστήριο τις δυο τελευταίες ήμερες με τους αγοραστές να καταφέρνουν στο τέλος να υπερισχύσουν των πωλητών, μετά από τις “αψιμαχίες” του πρώτου μισού της συνεδρίασης όμως  είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί κάτι σίγουρο καθώς τα πάντα εξαρτώνται από το πολιτικό κλίμα. Πάντως οι τράπεζες έδωσαν τον τόνο της σημερινής συνεδρίασης ενώ  δεν πρέπει να μην καταγραφεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Quest Θ. Φέσσας συνεχίζει να τοποθετείται στην Τράπεζα Πειραιώς (σήμερα αγόρασε 100.000 μετοχές)

    Θεόδωρος Φέσσας. Ετών 55. Πρόεδρος ΣΕΒ
    Θεόδωρος Φέσσας. Ετών 55. Πρόεδρος ΣΕΒ

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 493,97 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 35,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,65%, στις 132,68 μονάδες, ενώ στο +1% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 562,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,18% στις 28,52 μονάδες.

    Τα πάντα εξαρτώνται από το πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες  εντός εβδομάδος αναμένεται να καταφτάσουν και τα διαρθρωτικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών (τα αρμόδια για τράπεζες, αποκρατικοποιήσεις, αγορές) ενώ αν υπάρχει ομαλή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις, από βδομάδα θεωρείται εφικτό να κατέβουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει “κλειδώσει” αυτό το ραντεβού.

    Επιπρόσθετα λέγεται ότι  το Υπ. Εργασίας εξετάζει να επιβληθεί ασφαλιστική εισφορά 14% στο εισόδημα των επαγγελματιών για τα πρώτα 2 χρόνια ασφάλισης τους και εισφορά 17% για τα τρία επόμενα χρόνια ασφάλισης τους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, η μετάβαση στην εισφορά 20% για τους νέους επαγγελματίες θα γίνεται στο 6ο έτος της ασφάλισης τους.

    Με αυτόν τον τρόπο ίσως αποκλιμακωθεί η σύγκρουση της κυβέρνησης με μερίδα των επαγγελματικών φορέων, ώστε να μείνει το αγροτικό το μόνο εσωτερικό μέτωπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το Μαξίμου. Άλλωστε, στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων οι εξελίξεις “τρέχουν” με το σταγονόμετρο ενώ το προσφυγικό μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα. Το Μαξίμου γνωρίζει ότι θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξουν μη αναστρέψιμες εξελίξεις.

    Τι έκαναν οι μετοχές 

    Η Πειραιώς ήταν αυτή που στήριξε την αγορά σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, εμφανίζοντας πιο σταθερή πορεία σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25. Η μετοχή έκλεισε στα υψηλά ημέρα, ήτοι στο +11,57% και στα 0,1350 ευρώ. Θετική κατά 5,56% και η Eurobank, ενώ η Εθνική έκλεισε με κέρδη 3,61%, ενώ βρέθηκε από το -6,02% έως και το +5,42%.

    Έντονες διακυμάνσεις και για τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε με κέρδη 5%, αν και νωρίτερα βρέθηκε ακόμη και στο -5,83%, ενώ η Jumbo σήμερα ήταν σταθερά θετική, κλείνοντας στο +3,34%, μετά τη χθεσινή αρνητική διαφοροποίηση της. Κέρδη 3,05% για τον ΟΠΑΠ, ο οποίος διατήρησε το κρίσιμο επίπεδο των 5,73 ευρώ, με την αγορά να ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της μετά την επικύρωση της απόφασης για τη φορολόγηση των παιγνίων της, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στο +3,12% έκλεισε και η Λάμδα.

    Η ΕΧΑΕ δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχτηκε από την αρχή της συνεδρίασης, κλείνοντας τελικά με απώλειες 3,15%, ενώ στο -2,28% βρέθηκε και η Aegean. Απώλειες 1,52% για την Alpha Bank, η οποία σήμερα εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα με εμφανή αδυναμία να ακολουθήσει τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή κινήθηκε ακόμη και στο -6,82%, ενώ στο διάστημα που βρέθηκε σε θετικό έδαφος δεν κατάφερε να διευρύνει πάνω από το +1,52%.

    Στον Mid Cap, η MIG ξεχώρισε με την κίνησή της η οποία την έφερε στο τελικό +16,07%, μετά την απόφαση της ελληνικής εισαγγελίας Εφετών να αρχειοθετήσει την υπόθεση της Λαϊκής, καθώς δεν υπήρξαν ευρήματα για ποινικές ευθύνες, ενώ έντονα ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ΟΛΠ, Ιντρακομ, Fourlis και Σωληνουργεία Κορίνθου.



    ΣΧΟΛΙΑ