• Business

    Γ. Πεχλιβάνογλου: Εφικτός στόχος για τον Όμιλο Eunice η 100% πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ

    • ESG Team
    Γ. Πεχλιβάνογλου: Εφικτός στόχος για τον Όμιλο Eunice η 100% πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ

    Ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού ομίλου Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου


    Σε ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ενεργειακά forums, το «2021 Southeast Europe Energy Forum» συμμετείχε ο Όμιλος Eunice την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου.

    Ο αντιπρόεδρος του τεχνολογικού ομίλου Eunice Energy Group, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, τόνισε ότι ο όμιλος πιστεύει σε μια ενέργεια 100% πράσινη, από ανανεώσιμες πηγές και αυτό, όπως τόνισε, είναι εφικτό μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

    «Η νέα τάξη πραγμάτων στην παραγωγή, διαχείριση και μεταφορά ενέργειας στην εποχή της απολιγνιτοποίησης και της μαζικής διείσδυσης και χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί τεχνολογικά και οργανωτικά άλματα. Η συνολική πρόταση του Ομίλου Εunice αναφορικά με τις διασυνδέσεις στη νέα ενεργειακή εποχή, τα έργα ΑΠΕ και την αποθήκευση, αποτελεί πραγματικά ένα «καταλυτικό παράδειγμα»,  στον τρόπο που σχεδιάζονται και υλοποιούνται τα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος», επεσήμανε ο κ. Πεχλιβάνογλου

    Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του τεχνολογικού ομίλου Eunice, οι ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, σε συνδυασμό με την πράσινη μετάβαση και την απολιγνιτοποίηση που προωθείται σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενισχύουν την προσπάθεια των κρατών να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα τους.

    Παράλληλα, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στην ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας, καθώς τέτοιου είδους συστήματα, αποτελούν σήμερα, το βασικό τεχνολογικό εργαλείο για τη σταθεροποίηση του δικτύου ως αντικατάσταση των κλασικών λύσεων σταθεροποίησης με συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο ή λιγνίτη.

    Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα του δικτύου είναι και η αύξηση των διασυνδέσεων σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των συστημάτων αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που θα πρέπει να επέλθουν στα παραδοσιακά συστήματα ηλεκτροδότησης υψηλής τάσης, έτσι ώστε τα νέα ηλεκτρικά δίκτυα να αυξήσουν την αντοχή τους στη μεταβλητότητα των ΑΠΕ και να μπορέσουν να αποδώσουν αξιόπιστα και αποτελεσματικά.

    Οι διεθνείς διασυνδέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύσσονται έντονα τα τελευταία χρόνια με τον Ευρωπαίο διαχειριστή ENTSO-E να εμπλουτίζει διαρκώς το δεκαετές του πλάνο με νέα έργα. Ωστόσο, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα παρατηρείται μια σχετική «ηλεκτρική απομόνωση» δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των ΑΠΕ και απομακρύνοντας τη χώρα μας από το στόχο να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.

    Ο κ. Πεχλιβάνογλου αναφέρθηκε στα δύο projects της Eunice για τη δημιουργία δομών αποθήκευσης ενέργειας σε απολιγνιτοποιημένες περιοχές στον βορρά και τον νότο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο όχι μόνο για μια μεγάλη επένδυση, αλλά και ευκαιρία μεταφοράς ενέργειας μέσω των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων.

    Οι επενδύσεις του ομίλου που εντάσσονται στο νέο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας περιλαμβάνουν:

    1. Tο τεχνολογικό επίτευγμα παραγωγής ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας στην Τήλο, το πρώτο πράσινο νησί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που η εφαρμογή του εξελίσσεται μέσω του «Aftonomo by Eunice», σε συστήματα αυτονομίας και ανεξαρτησίας σε όλες τις κλίμακες ισχύος, ιδίως σε συστήματα για την αυτονόμηση κατοικιών και επιχειρήσεων.
    2. Την ανάπτυξη και ανεξαρτητοποίηση δύο μεγάλης κλίμακας έργων ενεργειακών διασυνδέσεων, του Southern Aegean Interconnector (SAI) και της διηπειρωτικής διασύνδεσης Greece Africa Power Interconnector (GAP).
    3. Τα σημαντικά έργα ενεργειακής αποθήκευσης Ptolemaida BESS & Arcadia BESS, σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη αντίστοιχα, συνολικής ισχύος 500MW και συνολικής χωρητικότητας 2GWh, του ομίλου Eunice.

    Περιγράφοντας το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο στο οποίο περιλαμβάνεται η Ελλάδα, τις δύο δομές αποθήκευσης ενέργειας και τα προγράμματα GAP και SAI της Eunice για τη σύνδεση του ευρωπαϊκού δικτύου με την Αίγυπτο.

    «Καθώς ο ηλεκτρισμός είναι μια αξία σε πραγματικό χρόνο και δεν έχει τους περιορισμούς των παραδοσιακών καυσίμων, μπορούμε να δούμε πώς λειτουργεί αυτό το συνολικό σχέδιο ξεκινώντας από την Αίγυπτο. Εκεί, λόγω της διαφοράς ώρας, μπορεί να υπάρχει μια πρώιμη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και να μεταφερθεί, μέσω του δικτύου και σε συνδυασμό με δομές αποθήκευσης, σε οποιαδήποτε δυτική χώρα, εκμεταλλευόμενη αυτή τη διαφορά ώρας που δίνει τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας σε επωφελείς τιμές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ