• Business

    Ράλι για τον χρυσό μετά την βουτιά των μετοχών


    Ο χρυσός ανανεώνει το προφίλ του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου καθώς τα υπόλοιπα εμπορεύματα διανύουν μία περίοδο έντονων αναταραχών. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου βρίσκεται (14,10 ώρα Ελλάδος)  στα 1.098 ΔΟΛ. ανά ουγκιά και βρίσκεται σε υψηλά δύο μηνών έπειτα από ένα ράλι τεσσάρων διαδοχικών συνεδριάσεων το οποίο πυροδότησε η δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών και του γειώναν που οδήγησαν και σήμερα στο πρώιμο κλείσιμο της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς. (δείτε εδώ τις τιμές Real time )

    «Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν κρίση και οι επενδυτές χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί», δήλωσε σήμερα ο μεγαλοεπενδυτής George Soros  παραλληλίζοντας την κατάσταση με αυτή του 2008, όταν ξέσπασε η τελευταία χρηματοοικονομική κρίση στις αγορές.

    «Ο χρυσός είναι το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που σήμερα επωφελείται μεταξύ όλων των εμπορευμάτων απ’ την αναταραχή που υπάρχει», δηλώνει ο Bob Takai, διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος της Sumitomo Corp. Global Research στο Τόκιο. «Η χρηματαγορά είναι πτωτική, επομένως αυτό που βλέπουμε είναι μία κίνηση των επενδυτών να μειώσουν το ρίσκο τους», συμπληρώνει.

    Ο χρυσός έχει υπεραποδώσει έναντι όλων των υπόλοιπων εμπορευμάτων μέχρι στιγμής φέτος, αφού έχει καταγράψει τρία χρόνια διαδοχικών απωλειών. Και αυτό καθώς η αποδυνάμωση της χρηματιστηριακής αγοράς και του νομίσματος της Κίνας σε συνδυασμό με την αύξηση του γεωπολιτικού ρίσκου τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο αυξάνει τη ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο.

    george-soros_1024x576
    George Soros. Ετων 80

    Ο George Sοros είπε σε φόρουμ στο Κολούμπο της Σρι Λάνκα ότι η Κίνα πασχίζει να βρει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και ότι η υποτίμηση του νομίσματος της μεταφέρει τα προβλήματα στον υπόλοιπο κόσμο.

    «Η τρέχουσα κατάσταση και το περιβάλλον που διαμορφώνεται που θυμίζει την κρίση που είχαμε το 2008», δήλωσε ο Σόρος. Τότε, στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, η τιμή του χρυσού είχε αυξηθεί 5,8%. Ωστόσο την επόμενη χρονιά, το 2009, είχε σημειώσει ράλι 24% και το 2010 30% καθώς τα χρηματιστήρια …κατέρρεαν.

    Τα συμβόλαια του χρυσού άμεσης παράδοσης κατέγραψαν άνοδο 0,8% το πρωί στα 1.102,85 δολ. η ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο απ’ τις 6 Νοεμβρίου.

    Απ’ την αρχή της χρονιάς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί 3,5%ξ την ώρα που βασικά μετάλλα και πετρέλαιο συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία με το Brent να βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών, στα 32,5 δολ. το βαρέλι.

    Η άνοδος της τιμής του χρυσού συμπαρασύρει και τις εταιρείες εξόρυξης του πολύτιμου μετάλλου. Η μετοχή της Newcrest Mining Ltd., του μεγαλύτερου παραγωγού χρυσού της Αυστραλίας έκλεισε με κέρδη 1,1% σήμερα ενώ η Evolution Mining Ltd. Ενισχύθηκε 3%.

    Επίσης το ασήμι ενισχύεται φέτος 1,7%.



    ΣΧΟΛΙΑ