• Business

    Ραγδαία πτώση άνω του 80% στις πωλήσεις κρασιού – Στον «πάγο» και οι εξαγωγές


    Έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα επικρατεί στους Έλληνες οινοποιούς, οι οποίοι είδαν –όπως και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην χώρα- τις πωλήσεις τους να υποχωρούν κατακόρυφα… εν μια νυκτί. Υπολογίζεται πως οι πωλήσεις κρασιού έχουν μειωθεί κατά 80% με 90%, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα εστιατόρια, προκειμένου να περιορισθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

    Η αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στα σούπερ μάρκετ δεν είναι ικανή για να καλύψει τις απώλειες. Η συνεισφορά του συγκεκριμένου καναλιού στο συνολικό τζίρο των οινοποιών παραμένει μικρή, παρά την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια να τοποθετηθούν περισσότερες ετικέτες επώνυμων οινοποιείων στα ράφια του λιανεμπορίου τροφίμων.

    Στον «πάγο» για τους ίδιους ακριβώς λόγους έχουν μπει και οι εξαγωγές, οι οποίες κράτησαν όρθιο τον κλάδο στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και έδωσαν αναπτυξιακή ώθηση σε αρκετές οινοποιίες. Τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις των χωρών που κατά κύριο λόγο κατευθύνεται το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ έχουν παγώσει την εξαγωγική δραστηριότητα.

    Να σημειωθεί πως η μεγάλη κατανάλωση του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό γίνεται στην αγορά του Horeca (Εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering) και όχι στα σούπερ μάρκετ.

    Άγνωστη είναι και η πορεία του τουρισμού, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για τα αποτελέσματα πολλών επιχειρήσεων του κλάδου. Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα είναι δυσοίωνα και όλα δείχνουν ότι η φετινή σεζόν θα είναι καταστροφική. Ήδη, οι ξενοδόχοι ζητάνε από τους προμηθευτές τους, μεταξύ των οποίων και οι οινοποιητικές μονάδες να μεταθέσουν τις επιταγές που έχουν «κόψει» για την επόμενη χρονιά!

    Οι Έλληνες οινοποιοί προσπαθούν σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον να κρατηθούν όρθιοι και να αντισταθεί. Βέβαια, τα πράγματα όπως παραδέχονται άνθρωποι του χώρου είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς κανείς αυτή την στιγμή στην αγορά δεν πληρώνει και θεωρούν βέβαιο, πως ακόμη και μετά την παράταση που δόθηκε στην εξόφληση των επιταγών θα υπάρξουν προβλήματα. «Το ζήτημα δεν είναι η παράταση, αλλά πως θα βρεθούν τα λεφτά να πληρωθούν οι επαγωγές μετά από ενάμιση μήνα απραξίας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Το θετικό πάντως όπως λένε, είναι ότι ο κλάδος έχει ενταχθεί στα μέτρα στήριξης και απολαμβάνει των ευεργετικών διατάξεων που προβλέπονται για όσες επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, αλλά και η βούληση που δείχνει η Πολιτεία να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία, εφ’ όσον η επιδημία συνεχισθεί επί μακρόν. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία συγκαταλέγεται και το γεγονός πως συνεχίζουν κανονικά οι αγροτικές εργασίες, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την λειτουργίας της αγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ