Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τρ.Πειραιώς: Το επόμενο βήμα του Α. Θωμόπουλου

Άνθιμος Θωμόπουλος. Ετών 54. Τέως Διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

To πιο μεγάλο στοίχημα της καριέρας του κερδίζει, όπως όλα δείχνουν, ο Άνθιμος Θωμόπουλος αφού την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνεται το εγχείρημα του book building της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο στην ουσία αντιστοιχεί σε δημόσια προσφορά του 55% της τράπεζας. Η Πειραιώς, έχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων, επιβαρύνθηκε περισσότερο από το δυσανάλογα αυστηρό στρεσάρισμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παρά τα μεγάλα νούμερα που προέκυψαν ως κεφαλαιακές ανάγκες, κατά την προετοιμασία της αύξησης κεφαλαίου, τα μηνύματα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς το επενδυτικό στόρι της τράπεζας θεωρούνταν ελκυστικό, ειδικά δε με τις αποτιμήσεις στον εγχώριο κλάδο να κινούνται πολύ χαμηλά.

Το κλίμα επιδεινώθηκε από την αδυναμία της κυβέρνησης να κλείσει εγκαίρως τα ανοικτά μέτωπα με τους εταίρους. Σε αυτή τη συγκυρία, η διοίκηση της Πειραιώς αύξησε το στοίχημα, ανοίγοντας αιφνιδιαστικά στις 4 Νοεμβρίου βιβλίο προσφορών με στόχο να συγκεντρώσει 1,6 δις.ευρώ.

Η αγωνία κλιμακώθηκε όσο οι αυξήσεις κεφαλαίου άρχισαν να κινούνται στο ρυθμό της διαπραγμάτευσης με αποτέλεσμα το κλείσιμο των βιβλίων να μετατίθεται από όλες τις τράπεζες για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές , η εξέλιξη των συμμετοχών στο βιβλίο προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς είναι ικανοποιητική και βελτιώνεται όσο ενισχύονται οι ενδείξεις περί συμφωνίας με τους Θεσμούς.

Το επόμενο βήμα του CEO της Τράπεζας Πειραιώς

Για τον Ανθιμο Θωμόπουλο, η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης είναι μόνο ένας σταθμός αφού ήδη ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, τονίζουν άνθρωποι της αγοράς. Και αυτό είναι η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων του Ομίλου.

Πρόκειται για μια πρόκληση και μια ευκαιρία για την Πειραιώς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα καθυστερούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, όπως επίσης να πρωταγωνιστήσει στην αναδιάρθρωση κλάδων της οικονομίας αφού οι συγχωνεύσεις της έχουν «φέρει» στον Ομιλο εταιρείες που πρωταγωνιστούν στον τομέα τους.