• Business

    Με λογιστικό τρικ πάει να “σώσει” τις συντάξεις η κυβέρνηση

    Σύνταξη


    Με ένα «τρικ» επιχειρεί η κυβέρνηση να «σώσει» τις κύριες συντάξεις από μία νέες περικοπές, βλέποντας πως η πρότασή της για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους δανειστές. Αυτή τη φορά στο «στόχαστρο» μπαίνουν οι κρατήσεις εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του ΟΑΕΔ.

    Πρόκειται για τις κρατήσεις ύψους 0,5% που υφίστανται εργοδότες και εργαζόμενοι υπέρ των ανέργων και 0,22% υπέρ του Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής, από τις οποίες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Ωστόσο, τα χρήματα αυτά τα τελευταία χρόνια εισπράττονται από το ΙΚΑ και δεν αποδίδονται στον ΟΑΕΔ, καθώς το ΙΚΑ τα κρατά για να μπορεί να πληρώνει συντάξεις. Το «κόλπο», λοιπόν, που μελετά η κυβέρνηση είναι να μεταφέρει και λογιστικά τα ποσά αυτά (που ουσιαστικά διακρατεί το ΙΚΑ) ως έσοδα του ΙΚΑ, ώστε να κλείσει μέρος της «τρύπας» στο συνταξιοδοτικό για την οποία έχει προκύψει η διαφωνία με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

    Πάντως, η εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης είναι ότι η πιο ορθή στρατηγική θα ήταν η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για διάστημα δύο ή τριών ετών, μέχρι η οικονομία της χώρας να ορθοποδήσει, ωστόσο η θέση αυτή συναντά την έντονη αντίθεση τόσο των δανειστών, όσο και των εργοδοτικών φορέων, που υποστηρίζουν πως μία τέτοια κίνηση θα είχε «παρενέργειες», όπως το «πάγωμα» των επενδύσεων, καθώς και η αύξηση της ανεργίας, της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επεξεργάζεται το εναλλακτικό σχέδιο με τις κρατήσεις υπέρ του ΟΑΕΔ, αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι και πάλι οι δανειστές θα αποδεχθούν αυτό το λογιστικό τρικ.



    ΣΧΟΛΙΑ