• Κοινωνία

    Λευτέρης Αραπάκης (Enaleia): Φέτος θα βγάλουμε 5 τόνους πλαστικά σκουπίδια από τη θάλασσα

    Λευτέρης Αραπάκης, General Director & Co-founder της Εναλεία


    Ως το 2050, κάθε λεπτό θα αδειάζουν στη θάλασσα τέσσερα φορτηγά με πλαστικά. Κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει περίπου 700.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ή διαφορετικά, 68 κιλά πλαστικών κατά κεφαλήν, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της  WWF. Εκτιμάται ότι περίπου 11.500 τόνοι πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες ετησίως, ενώ σχεδόν το 70% από αυτά επιστρέφει πίσω στις ελληνικές ακτές.

    Τα ζώα της θάλασσας πεθαίνουν λόγω της κατάποσης τεράστιων ποσοτήτων πλαστικού κι εμείς είμαστε γεμάτοι μικροσωματίδια πλαστικού.

    Όμως οι ψαράδες όταν μαζεύουν στα δίχτυα πλαστικά σκουπίδια τα ξαναπετάνε στη θάλασσα και έτσι…σύντομα τα σκουπίδια θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Kατά τα άλλα….στα λόγια είναι προτεραιότητα το περιβάλλον.

    Τι κάνουμε για να καθαρίσουμε τις θάλασσές μας από τα πλαστικά; Σε επίπεδο Πολιτείας τίποτα.

    Αυτό συνειδητοποίησε ο 26χρονος Λευτέρης Αραπάκης της start-up Ενάλεια, με αντικείμενο την αλιευτική εκπαίδευση και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Και τα κατάφερε. Σήμερα 40 αλιευτικά μαζεύουν πλαστικά σκουπίδια για την Ενάλεια, και το περιβαλλοντικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment)   επέλεξε την Ενάλεια  στις 5 καλύτερες δράσεις στην Ευρώπη το 2019, όσον αφορά το θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

    Η Ενάλεια,  κατάφερε το 2019 να βγάλει από τις ελληνικές θάλασσες 2 τόνους πλαστικών σκουπιδιών. Για φέτος ο στόχος είναι οι 5 τόνοι και του χρόνου ακόμη περισσότεροι, αφού αναμένεται να αυξηθούν τα αλιευτικά που συνεργάζονται από τα 40 φέτος σε όσο γίνεται περισσότερα.

     

     

    Η Enaleia (Εναλεία) είναι μια  εκπαιδευτική start-up,  η πρώτη σχολή για επαγγελματική αλιεία στην Ελλάδα, μία βραβευμένη νεανική πρωτοβουλία, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει νέους, άνεργους στο επάγγελμα του αλιεργάτη και του αλιευτικού καπετάνιου.

    Η οικογένειά του Λευτέρη Αραπάκη  είναι στο επάγγελμα της αλιείας για 5 γενιές. Ο ίδιος αφού σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  Αθηνών, κατάλαβε ότι υπάρχει ανάγκη  να εκσυγχρονιστεί η εκπαίδευση της αλιείας στην Ελλάδα, και αποφάσισε να δώσει μια επαγγελματική διέξοδο στους νέους μέσω της εκπαιδευτικής Startup ΕΝΑΛΕΙΑ.

    Ο Λευτέρης Αραπάκης μιλάει στο mononews.gr για το πώς αποφάσισε να ξεκινήσει αυτή την πρωτότυπη δράση, που συμβάλει άμεσα στον καθαρισμό των θαλασσών και έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο.

    “Αναπτύξαμε τη δράση αυτή, γιατί λόγω της επαφής με τη θάλασσα, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τεράστιο πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσές μας, το οποίο συνεχώς επιδεινώνεται. Όλοι οι κάτοικοι τω χωρών της Μεσογείου, πετάνε διαρκώς πλαστικά στις θάλασσες και κανείς δεν τα μαζεύει. Είναι εντυπωσιακή η στάση των ψαράδων, που όταν στα δίχτυα μαζέψουν πλαστικά σκουπίδια, τα ξαναπετάνε στη θάλασσα. Αυτό είδαμε, και αποφασίσαμε να κάνουμε  κάτι γι αυτό.

    Η ιδέα είναι απλή. Η Enaleia προσφέρει κάποια αμοιβή σε αλιευτικά σκάφη, προκειμένου τα πλαστικά σκουπίδια που ψαρεύουν να μην τα πετάνε στη θάλασσα φέρνουν στη στεριά, να τα συγκεντρώνουν σε ειδικούς κάδους και μετά να γίνεται διαλογή και ανακύκλωση. Έτσι πέρυσι που ήταν η -πρώτη χρονιά αυτής της δράσης μαζέψαμε 2 τόνους σκουπίδια, που προήλθαν από 10 αλιευτικά σκάφη με τα οποία συνεργαζόμασταν. Φέτος έχουμε επεκτείνει τη δράση μας με 40 αλιευτικά, που μαζεύουν σκουπίδια τα οποία προορίζονται για διαλογή και ανακύκλωση.

    Εκπαιδεύουμε, ενδυναμώνουμε και παροτρύνουμε τους παλιούς και νέους αλιείς να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς και εταιρείες, το πλαστικό αυτό οδηγείται για ανακύκλωση και upcycling”.

    Τα απορρίμματα συλλέγονται και μεταφέρονται στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και στο Λαύριο, σε συγκεκριμένους χώρους αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η διαλογή τους. Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών – όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού – σε νέα χρηστικά αντικείμενα.

    Συνεργασίες με εταιρείες σε Ολλανδία και Ισπανία

    “Τα πλαστικά και ειδικά τα δίχτυα ψαρέματος που πετιούνται από τους ψαράδες στη θάλασσα, για να αποσυντεθούν απαιτούνται 600 χρόνια. Όταν όμως συλλεχθούν αποτελούν την πρώτη ύλη για τη βιομηχανία ανακύκλωσης. Από τα σκουπίδια που συλλέγουμε, τα παλιά δίχτυα τα στέλνουμε σε βιομηχανική μονάδα της Ολλανδίας, τα οποία, με την πρόσμιξη άλλων υλικών παράγουν κάλτσες.

    Τα ευρήματα από το βυθό του Σαρωνικού… συντηρούν την μονάδα της Ολλανδίας, καθώς αποτελούν το 20% της πρώτης ύλης για την βιομηχανική μονάδα.

    ‘Εχουμε ακόμη μια συνεργασία για κάποια πλαστικά, τα οποία  τα στέλνουμε σε μονάδα της Ισπανίας για την παραγωγή νέων προϊόντων, πιο φιλικών προς το περιβάλλον.   Ταυτόχρονα, κάνουμε και δική μας έρευνα για να δούμε πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να επαναχρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα είδη από πλαστικό, ή  σίδερο και  γυαλί  που μαζεύουμε από τη θάλασσα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ