Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΛΑΡΚΟ: Οι 6 μνηστήρες κατέβηκαν και στο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή

Όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές για τη ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ,  συμμετέχουν ταυτόχρονα και στον άλλο παράλληλο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ΛΑΡΚΟ ανακοινώνει  ότι έξι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας.

Όπως σημειώνει θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση αναφορικά με την ημερομηνία αποσφράγισης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Μετά την αποσφράγιση θα ακολουθήσει στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος και θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Για την ελληνική βιομηχανία παραγωγής νικελίου, εκφράστηκε ενδιαφέρον από τους δύο μεγάλους ενεργειακούς ομίλους Mytilineos και  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τέσσερις ακόμη διεθνείς εταιρείες .Η πιο εντυπωσιακή συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι του ομίλου Trafigura, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στο trading μετάλλων και πετρελαίου, ενώ επίσης συμμετέχει η εσθονική Solway, η κυπριακή Tharisa και η βρετανική εταιρεία Συμβούλων Commodity and Mining Insight Ireland Limited που ενδεχομένως ενδιαφέρεται για τα στοιχεία της ΛΑΡΚΟ για λογαριασμό κάποιου πελάτης της.

Οι διαγωνισμοί

Η ιδιωτικοποίηση  της ΛΑΡΚΟ γίνεται με δύο παράλληλους διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου, ενώ  ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Αν και οι δύο διαδικασίες είναι ανεξάρτητες, ευνοείται ο επενδυτής που θα ενδιαφερθεί ταυτόχρονα και για τους δύο διαγωνισμούς ώστε να πριμοδοτηθεί η πιθανότητα συνέχισης δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ, όπως είναι. Ειδικότερα, έχει προβλεφθεί ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), δηλαδή o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.