• Business

    Λ. Φραγκιαδάκης: Αυτή θα είναι η νέα Εθνική

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    H Εθνική τώρα είναι άλλη τράπεζα από εκείνη που αγόρασε την Finansbank, είπε χθες χαρακτηριστικά ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης της τράπεζας. Από το ίδιο βήμα το 2006 ο Τακης Αράπογλου παρουσίαζε τη λογική της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας, σε ένα ηλεκτρισμένο κλίμα κυρίως πολιτικά. Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έδωσε μια εικόνα του δικού οράματος, δίνοντας ένα στίγμα ρεαλισμού: μια επένδυση έχει οφέλη τη στιγμή της εξαγοράς, τη στιγμή της διακράτησης, τη στιγμή της αποεπένδυσης, τόνισε. Παρά τις πιέσεις που υφίσταται όποιος έχει το τιμόνι της Εθνικής Τράπεζας – τις οποίες ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος ζει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθηκόντά του – επιχειρεί να υλοποιήσει ένα σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

    Η Εθνική, όπως το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, απέχει χιλιόμετρα από ό,τι δέκα χρόνια πριν, και αυτό που επιδιώκει η παρούσα διοίκηση, εν μέσω φημολογίας – και μάλιστα από «συμπολιτευόμενους» – περί ξηλώματος, είναι να εφαρμόσει μια στρατηγική ρεαλιστική, προσαρμοσμένη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Η πώληση της Finansbank επιτρέπει στην Εθνική, με το πλεονέκτημα υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, θα επικεντρωθεί σε τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα και θα επιστρέψει την κρατική βοήθεια.

    Η Εθνική θα πρωταγωνιστήσει στην στήριξη της οικονομίας, θα αποπληρώσει τα coco’ s, έχοντας έτσι ετήσιο όφελος 150 εκ. ευρώ ενώ θα έχει όφελος 100 εκ. ευρώ απο την μείωση του ELA και την αποπληρωμή ομολόγων του δημοσίου.

    Η συναλλαγή, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο, α αυξήσει τον δείκτη CET1 της Εθνικής κατά 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών. Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%. Η Εθνική παραμένει η μόνη ελληνική τράπεζα με δείκτη δανείων προς καταθέσεις κάτω της μονάδας, στο 96%.

    Τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια της Εθνικής να διοχετεύονται εκεί που είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την έξοδο της χώρας από την ύφεση, επισημαίνει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι η Εθνική στρέφεται στην δραστική αντιμετώπιση του χαρτοφυλακίου.

    Βρίσκουμε λύσεις για τους πελάτες μας που θέλουν να πληρώσουν αλλά αδυνατούν να το κάνουν, και προωθούμε την εμπέδωση της φιλοσοφίας πληρωμών. Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο σε συνδυασμό με περαιτέρω βελτιώσεις, θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερες και πιο μακροχρόνιες λύσεις, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής.

    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
    Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

    Στο ίδιο μήκος κύματος, τις προτεραιότητες της διοίκησης, περιέγραψε και η πρόεδρος της Εθνικής Λούκα Κατσέλη: πρώτο, τη χρηματοδότηση υγιών επενδυτικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε κλάδους με καινοτόμο και εξαγωγικό προσανατολισμό, από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, έως την ενέργεια, τον αγροτοδιατροφικό τομέα και τις νέες τεχνολογίες, δεύτερον, την αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης της ράπεζας σε στενή συνεργασία με την ΕΚΤ, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την Τράπεζα Ελλάδος, για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου, καθώς και των συστημάτων  διαχείρισης κινδύνων, της διαφάνειας και της λογοδοσίας και τρίτον, την οικοδόμηση μιας νέας εταιρικής σχέσης εμπιστοσύνης με τους μετόχους, τους πελάτες και την κοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ