• Business

    Κλείδωσαν οι διοικητικές αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα

    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Ανοιχτό παραμένει το θέμα της παραμονής ή όχι του κ. Ιωάννη Κυριακόπουλου, σημερινού οικονομικού διευθυντή στην Εθνική Τράπεζα, στον όμιλο της ΕΤΕ και οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται αμέσως μετά το Πάσχα. Στον κ. Κυριακόπουλο έχουν προταθεί διάφορες θέσεις εντός του ομίλου, αλλά η επιλογή δεν είναι απλή, καθώς το κλίμα είναι τουλάχιστον δύσκολο.

    Ο κ. Κυριακόπουλος κατέχει από το Σεπτέμβριο του 2015 τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών της Τράπεζας και του Ομίλου, ενώ εργάζεται στην Εθνική από το 1977 έως και το 2012, με διάλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου 2012 έως τον Ιούνιο του 2015, οπότε και εργάστηκε στο ΤΧΣ ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής.

    Το τελικό σχήμα θα οριστικοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα και σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, μεταξύ των αλλαγών που έχουν κλειδώσει είναι η τοποθέτηση του κ. Χρίστου Χριστοδούλου ως νέου CFO της τράπεζας. Αντίστοιχα ο κ. Ερ. Παναγιώτου*, στέλεχος προερχόμενο από τη McKinsey, αναλαμβάνει  επικεφαλής στο στρατηγικό σχεδιασμό και ο κ. Κ. Αδαμόπουλος στέλεχος της Qualco τον τομέα των πωλήσεων και συναλλαγών χαρτοφυλακίων που αναμένονται να κυριαρχήσουν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων.

    Επικεφαλής του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναλαμβάνει η κ. Φωτεινή Ιωάννου, η επιστροφή της οποίας έχει επίσης κλειδώσει. Σε κάθε περίπτωση τα νέα πρόσωπα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να πλαισιώσουν το CEO της Εθνικής τράπεζας κ. Παύλο Μυλωνά στο investors day που διοργανώνεται για τις 16 Μαίου στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας τις αλλαγές που έχουν ήδη υλοποιηθεί. Μεταξύ αυτών η κ. Χαρά Νταλέκου επικεφαλής στο marketing και την επικοινωνία του ομίλου, η κ. Εύη Χατζηϊωάννου γενική διευθύντρια στρατηγικής και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας και του ομίλου, η κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής και ο κ. Παντελής Μαραβέας βοηθός γενικός διευθυντής πελατειακών ομάδων λιανικής τραπεζικής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της διοικητικής αναδιοργάνωσης δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια στο πλαίσιο της προσπάθειας που επιχειρείται ώστε «η τράπεζα να διαμορφώσει  ενιαία κουλτούρα στο δρόμο για μια επιτυχημένη παρουσία στο μέλλον, αλλά αυτό δεν είναι άμεσο». Αυτό αναφέρουν ανώτατες πηγές της τράπεζας με επιρροή στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, αλλά και στην Επιτροπή Στρατηγικής και Μετασχηματισμού, οι οποίες αμφότερες έχουν βαρύνοντα λόγο στις αλλαγές που συντελούνται στον όμιλο.

    Να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδούλου προέρχεται από την Εθνική τράπεζα Κύπρου, όπου  διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος το Νοέμβριο του 2017. Κατέχει επίσης θέση γενικού διευθυντή στην NBG Greek Fund και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής Κύπρου και της Εθνικής Γενικών Ασφαλειών Κύπρου.  Ο κ. Χριστοδούλου έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Hacker Young Chartered Accountants στο Λονδίνο. Το 2003 εντάχθηκε στην Οικονομική Διεύθυνση της Eurobank στην Ελλάδα, ενώ το 2007 προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου κατείχε τη θέση του Financial Controller των θυγατρικών του Ομίλου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αφρική.  Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής συμμετείχε σε διάφορα έργα corporate finance και εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&As) στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το 2015 ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού διευθυντή στη United Bulgarian Bank, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στη Βουλγαρία.

    *Ο κ. Ερνέστος Παναγώτου είναι partner στη McKinsey με εμπειρία στον τομέα του banking και του risk management. Εργάζεται στη McKinsey για πάνω από 10 χρόνια. Υπήρξε επικεφαλής σε προγράμματα στρατηγικής σε μια σειρά αγορών όπως οι ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία ενώ πριν υπήρξε σύμβουλος στρατηγικής για την Εθνική τράπεζα. 

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνέχεια διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα – Ποια είναι τα νέα πρόσωπα σε κρίσιμες θέσεις

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Τρεις προσφορές, τέσσερις μνηστήρες για το Symbol

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Άνοιξαν τα data rooms και για νέο πακέτο «κόκκινων» 1,2 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ