• Business

    Οι 120 ώρες που συντάραξαν την Ελλάκτωρ

    (επάνω) Ο CEO της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας και ο εφοπλιστής και μέτοχος της Ελλάκτωρ Δημήτρης Μπάκος. (Κάτω) Ο πρόεδρος της Ελλάκτωρ Γιώργος Μυλωνογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής της Greenhill και στενός συνεργάτης των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη, Αλέξανδρος Εξάρχου.


    Η Ελλάκτωρ, οι κρίσιμες τελευταίες 120 ώρες, τα 120 εκατ.  ευρώ της ΑΜΚ, οι αιφνιδιασμοί και η επόμενη ημέρα. 

    Την προηγούμενη Δευτέρα το μεσημέρι η μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,38% 2,63 σημείωνε ισχυρή άνοδο, γεγονός που αιφνιδίασε την αγορά. 

    Και τούτο διότι η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρω είχε τυπικά, ολοκληρωθεί με δεδομένο οτι τα δικαιώματα είχαν σταματήσει να διαπραγματεύονται ήδη απο την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021. 

    “Αρα με δεδομένο οτι δεν υπήρχαν προς διαπραγμάτευση τα δικαιώματα ήταν σαφές οτι την μετοχή την “ανέβαζαν” είτε χρηματιστηρικά λόμπι είτε οι υπάρχοντες μέτοχοι με ισχυρές αγορές” λένε έμπειροι χρηματιστές.  

     Στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής ημέρας η μετοχή σημείωνε άνοδο 8,53% με όγκο 1,2 εκατ. μετοχές και τιμή στα 1,40 ευρώ. 

    Την Τρίτη, καθ΄ ολη την διάρκεια της ημέρας, οι αγορές συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει με νέα ισχυρή άνοδο 6,7% στα 1,4950 ευρώ με όγκο συναλλαγών περίπου 2,4 εκατ. μετοχές. 

    Όμως την Τρίτη το πρωί δημοσιοποιήθηκε η (αναμενόμενη) πρόθεση των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καυμενάκη να ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. 

    Επι της ουσίας οι εφοπλιστές “έβαλαν” στην AMK (Αύξηση μετοχικού Κεφαλαίου) περίπου 50 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της επένδυσής τους στην Ελλάκτωρ, στα 130 εκατ. ευρώ. 

    Ισοπαλία στις μετοχές 

    Όμως οι εφοπλιστές έδρασαν αιφνιδιαστικά και σε ένα αλλο μέτωπο. 

    Τις προηγούμενες 2 εβδομάδες κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων,  εν κρυπτώ σάρωσαν αθόρυβα την χρηματιστηριακή αγορά, «μαζεύοντας» το 75% των δικαιωμάτων, που ήταν διαθέσιμα.  

    Ουσιαστικά αγόρασαν πάνω από 6,8 εκατ. μετοχές-που αντιστοιχούν στο 2% της εταιρείας- , αγοράζοντας 65 εκατ. δικαιώματα. 

    Έτσι μετά την αύξηση κεφαλαίου οι δύο εταιρείες, Greenhill και Kiloman, συμφερόντων των εφοπλιστών Μπάκου-Καυμενάκη,  βρέθηκαν να κατέχουν το 29% των μετοχών και επιπλέον ζήτησαν επίσημα (καταθέτοντας περίπου δέκα εκατ. ευρώ στην Alpha bank) επιπλέον 10 εκατ. μετοχές δηλαδή το 3,4% από τις αδιάθετες που τυχόν θα έμεναν. 

    Τελικώς με τις αδιάθετες μετοχές το ποσοστό των εφοπλιστών ανήλθε στο 30,1% ενώ της Reggeborgh αγγίζει το 30%.

    Persona non grata

    Λέγεται οτι επνευστής της κίνησης αυτής, δηλαδή να αυξηθεί η συμμετοχή των εφοπλιστών, μέσω αγοράς δικαιωμάτων,  ήταν το μέλος του ΔΣ των δύο εταιρειών και τέως CEO της ΑΚΤΩΡ Αλέξανδρος Εξάρχου. 

    Ο κ. Εξάρχου θεωρείται persona non grata (δηλαδή ανεπιθύμητο πρόσωπο) απο την πλευρά των Ολλανδών που διοικούν την Ελλάκτωρ. 

    Είναι ενδεικτικό οτι η Reggeborgh και η διοίκηση της Ελλάκτωρ, αρνούνται να συζητήσουν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τους εφοπλιστές,  εφόσον στην διαδικασία εμπλέκεται ο Εξάρχου. 

    Απο την άλλη πλευρά ο κ. Μπάκος σε κατ’ ιδίαν συζήτήσεις του αναφέρει με απορία: “ας μου πουν με ακρίβεια τι έχει κάνει. Μέχρι στιγμής δεν έχουν τεκμηριώσει τις οποιες κατηγορίες τους εναντίον του. Εαν μου τεκμηριώσουν τις κατηγορίες τότε εγω ο ίδιος θα διακόψω την συνεργασία μαζί του”. 

    Στην αγορά λέγεται οτι ο Εξάρχου ήταν ο ανθρωπος που έφερε στην Ελλάκτωρ τους δυο εφοπλιστές και οχι ο τέως μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Σάκης Καλλιτσάντσης, ο οποίος έχει συναντηθεί μαζί τους μια και μόνο φορά. 

    Η υπερκάλυψη

    Τη ώρα λοιπόν που οι δύο πλευρές των βασικών μετόχων δηλαδή της Reggeborgh και της Greenhill δεν συζητούν ούτε στα τηλέφωνα,  ένα είναι δεδομένο. 

    Όπως ανακοινώθηκε η ΑΜΚ της Ελλάκτωρ υπερκαλύφθηκε πάνω απο 2 φορές. 

    Το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει το κλίμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας αλλά και της ελληνικής οικονομίας, και στο στρατηγικό σχεδιασμό της νέας Διοίκησης του Ομίλου που στόχο έχει να δημιουργήσει σημαντικές υπεραξίες για τους μετόχους.

    Στην αυξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ εκτός απο τους βασικούς μετόχους, ασκησαν τα δικαιωματα τους ο ΕΦΚΑ, οι ελληνικές τράπεζες και ο εφοπλιστής Διαμαντής Διαμαντίδης. 

    Η ψήφος Διαμαντίδη και οι κρυφές συζητήσεις

    Ο Διαμαντίδης αποτελεί ισχυρό πόλο της Ελλάκτωρ καθώς το ποσοστό του,  που ανέρχεται σε περίπου 3,5%, θεωρείται κομβικής σημασίας.

     Μάλιστα όπως λένε πηγές που έχουν παρακολουθήσει απο κοντά τις διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων του ομίλου,  εδω και 3 χρόνια πιστεύουν οτι ο Διαμαντίδης σε δυο κρίσιμες Γενικές Συνελεύσεις έχει διαπραγματευτεί πολύ ακριβά την ψήφο του. 

    Οι ιδιες πηγές λένε υπο τον όρο της ανωνυμίας οτι “ ο εφοπλιστής έχει εισπράξει τουλάχιστον 7 – 8 εκατ. ευρώ το 2018 και το 2021 για να ψηφίσει υπέρ συγκεκριμένης διοίκησης. Ειναι ψυχρός εκτελεστής”.  

    Κάτι που φυσικά δεν είναι παράνομο ουτε εναντίον της εταιρικής διακυβέρνησης. 

    Τονίζεται οτι ο Διαμαντίδης τον καλοκαίρι του 2018 λίγο πριν την κρίσιμη τότε Γενική Συνέλευση παρά το γεγονός οτι διαφήμιζε, μεσω δηλώσεων του στο mononews.gr οτι είναι φίλος με τον Δημήτρη Καλλιτσάντση, διαπραγματευόνταν στα κρυφά και με το μπλοκ Λεωνίδα Μπόμπολα – Δημήτρη Κούτρα.

    Τελικά ψήφισε υπέρ της διοίκησης Καλλιτσάντση. 

    Τοτε ειπώθηκε οτι “η ψήφος του άξιζε μεταξύ 2 και 3 εκατ. ευρώ”. 

    Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να αποδειχθεί.  

    Στην παρούσα διαμάχη Ολλανδών και εφοπλιστών κάποιοι υποστηρίζουν οτι ζήτησε πριν την Γενική Συνέλευση του 2021, 5 εκατ. ευρώ για να στηρίξει είτε την μια είτε την άλλη πλευρά. 

    Τελικώς ψήφισε υπέρ των Ολλανδών. 

    Το πρόβλημα της Ελλάκτωρ

    Η εισροή φρέσκων κεφαλαίων ηταν στην κυριολεξία επιβεβλημένη καθώς η ΑΚΤΩΡ αντιμετωπίζει μείζονα θέματα. 

    Τα κεφάλαια της αύξησης θα διατεθούν ως εξής: ποσό περίπου 98,6 εκατ. για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης και ποσό περίπου 20,3 εκατ. για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

    Η τελική κατανομή των ποσοστών ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Παρασκευή 6 Αυγούστου κατά την προκαθορισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελλάκτωρ, όπου θα κατανεμηθούν  τελικώς τα ποσοστά.

    Το μπλοκ των Ολλανδών

    Μετά την αύξηση το Ολλανδικό Fund Reggeborgh υπό τον Henry Holterman, που έχει διορίσει και την διοίκηση Μυλωνογιάννη Μπουλούτα κατέχει περίπου το 27% των μετοχών.

    Ένα ολλανδικό fund, που διαχειρίζεται κεφάλαια της Carlyle, δηλαδή το Atlas Invest , κατέχει, πλέον, το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

    Ετσι η 2 Ολλανδικες εταιρίες Reggeborgh και AtlasInvest κατέχουν απο κοινού περίπου το 40% των μετοχών της εισηγμένης.

    Henry Holterman, επικεφαλής Reggeborgh Invest

    Η σφοδρή διαμάχη Ελλάκτωρ – Εξάρχου

    Η πλευρά των Ολλανδών συνεχίζει να απορρίπτει την συμμετοχή Εξάρχου στα τεκταινόμενα της Ελλάκτωρ, καθώς θεωρούν οτι ως ανθρωπος της προηγούμενης διοίκησης ειναι το προσωπο που φέρει ακέραια την ευθύνη των μεγάλων ζημιών της ΑΚΤΩΡ για την προηγούμενη διετία. 

    Όπως λένε πηγές της Ελλάκτωρ: “Κατά τη θητεία του «ικανού» κου Εξάρχου η ΑΚΤΩΡ δημοσίευσε  αστρονομικές ζημιές ύψους 132 εκ για το 2018, 155εκ για το 2019 και 182 εκ για το 2020, ήτοι συνολικές ζημίες 469 εκ!”

    Οι διοικηση Μυλωνογιάννη φέρεται διατεθειμένη να ανοιξει διάλογο με τους εφοπλιστές μόνο στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Εξάρχου. 

    Ο Δημήτρης Μπάκος έχει ζητήσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις κατηγορίες. Κατα την αποψη του κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα. 

    Υπενθυμίζεται ότι από το σύνολο των 120,5 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου τα 98,6 εκατ. θα διατεθούν στην Άκτωρ:

    Ποσό 44,4 εκατ. θα καλύψει υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο της Άκτωρ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY LTD, Biosar Energy (UK) LTD και Biosar Brazil –Energia Renovavel LTDA) από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και συγκεκριμένα στην Αυστραλία (26 εκατ.), στη Βραζιλία (11 εκατ.) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (7 εκατ.), ενώ 54,2 εκατ. θα δοθούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και υπεργολάβους στην ελληνική αγορά.

    Σημειώνεται οτι την δουλειά της Αυστραλίας την “έτρεχε” άλλο στέλεχος της εταιρείας και μέτοχος της Ελλάκτωρ ο οποίος οπως λέγεται στην αγορά ευθύνεται κατά 100% για την αποτυχημένη επένδυση. 

    Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του κατά το παρελθόν λένε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους “Όποτε τον φωνάζαμε να μας εξηγήσει τι γίνεται με το έργο της Αυστραλίας μας έλεγε δεν ξέρω μιλήστε με τον υφιστάμενο μου”. 

    Το Κατάρ

    Ομως τωρα τα προβλήματα στην Ελλάκτωρ γιγαντώνονται, χωρίς φυσικά να υπάρχουν ευθύνες στην παρούσα διοίκηση υπό τους Μυλωνογιάννη-Μπουλούτα. 

    Απλά προσπαθούν να την διαχειριστούν. 

    Προ ημερών υπέρ του υπεργολάβου και σε βάρος της κοινοπραξίας ALYSJ-JV στην οποία συμμετείχε η Άκτωρ με ποσοστό 32% επιδικάστηκε το ποσό των 98,5 εκατ. δολ. στο πλαίσιο σύμβασης υπεργολαβίας για την εκτέλεση του έργου της Χρυσής Γραμμής (Gold Line) του μετρό της Ντόχα στο Κατάρ, την ευθύνη της οποίας είχε ο Πάρις Καλλιτσάντσης, γιος του τέως μεγαλομετόχου Δημήτρη Καλλιτσάντση. 

    Ειναι γνωστό οτι ο Πάρις Καλλιτσάντσης είχε σχεδόν μετακομήσει στο Κατάρ, με την οικογένεια του τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να έχει την πλήρη εποπτεία του θηριώδους κατασκευαστικού έργου. 

    Η ευθύνη των μελών της κοινοπραξίας είναι αναλογική, συνεπώς η συμμετοχή της Άκτωρ στην υποχρέωση εξόφλησης του επιδικασθέντος ποσού αντιστοιχεί σε 31,5 εκατ. δολ.

    Η εν λόγω διαιτησία ξεκίνησε κατόπιν αιτήσεων που υπεβλήθησαν τέλη του 2017, η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2020, ενώ η κοινοπραξία, συμφωνα με την νυν διοίκηση της Ελλάκτωρ, είχε λάβει επιστολή από το νομικό της παραστάτη, o οποίος εκτίμησε ότι η αξίωση του υπεργολάβου δεν αναμενόταν να ευδοκιμήσει. 

    “Εκ του αποτελέσματος λάθος εκτίμηση” λένε τώρα πηγές της Ελλάκτωρ. 

    Η αίτηση διαιτησίας κατά της κοινοπραξίας στην οποία η Άκτωρ έχει το 30%, είχε κατατεθεί απο την Atkins το 2017. 

    Οι ευθύνες στον Εξάρχου

    Πηγές στης Ελλάκτωρ, επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες στον Εξάρχου και  θέτουν σαφή ερωτηματα. 

    Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: 

    “Ο κος Εξάρχου είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας ERILAW με γραφεία στο Λονδίνο, Κύπρο και Αθηνα, η οποία τις «καλές εποχές» είχε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με την ΑΚΤΩΡ (άραγε υπάρχουν οι αντίστοιχες αποφάσεις ΔΣ και γενικών συνελεύσεων όπως απαιτείται από τον νόμο ή οι αναθέσεις ήταν «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει;»)

    Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε στις 27.7.21 αρνητικό αποτέλεσμα διεθνούς διαιτησίας της οποίας η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο 2020. 

    Άραγε τη διαιτησία την χειρίστηκε νομικά ο κος Εξαρχου και η ERILAW;

    Αληθεύει ότι η αλλοδαπή εταιρεία που είχε την απαίτηση είχε έρθει με πρόταση συμβιβασμού σε σημαντικά χαμηλότερο χρηματικό αντίτιμο από αυτό που τελικά επιδικάστηκε και η οποία απορρίφθηκε πανηγυρικά από το κο Εξαρχου;

    Και επειδή θέτουμε ερωτήματα, στα οποία δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις ένα πράγμα είναι σίγουρο. 

    Κατά τη θητεία του «ικανού» κου Εξαρχου η ΑΚΤΩΡ δημοσίευσε  αστρονομικές ζημιές ύψους 132 εκ για το 2018, 155εκ για το 2019 και 182 εκ για το 2020, ήτοι συνολικές ζημίες 469 εκ!”

    Δεν έχει σχέση ο Εξάρχου, λένε οι εφοπλιστές

    Όπως υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στους εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης: “Η διαμάχη ξέσπασε πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Άκτωρ ο Αλέξανδρος Εξάρχου τον Αύγουστο του 2018 και πριν η κοινοπραξία επιλέξει τη δικηγορική εταιρεία Dentons.  

    Ο Εξάρχου ήταν εκείνος που ως διευθύνων σύμβουλος επιχείρησε δύο φορές να βρει συμβιβαστική λύση, ωστόσο συνάντησε την αντίδραση της κοινοπραξίας η οποία βάσει γνωμοδότηση της Dentons, δεν ενέκρινε την πολιτική του συμβιβασμού.”

    Να σημειωθεί οτι η Χρυσή Γραμμή του μετρό της Ντόχα είναι το μεγαλύτερο έργο Μετρό που έχει αναλάβει και υλοποιήσει ελληνική κατασκευαστική εταιρεία στο εξωτερικό και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ελληνικής εταιρείας διεθνώς, με τον συνολικό του προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 3 δισ. δολ.

    Και σε κάθε περίπτωση ο Πάρις Καλλιτσάντσης μέχρι στιγμής αποφεύγει να μιλήσει για αυτή την μεγάλη ζημιά και για το ποιος ευθύνεται. 

    Οι δουλειές

    Σε κάθε περίπτωση η νυν διοικηση της Ελλάκτωρ έχει να διαχειριστεί μείζονα θέματα. 

    Μέχρι στιγμής έχει χάσει 3 μεγάλες δουλειές (Εγνατία, δομές μεταναστών κλπ), που τις έχουν κερδίσει οι βασικοί ανταγωνιστές τους στις business των κατασκευών και των υποδομών. 

    Επί της ουσίας ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας με μεγαλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά έχει να διαχειριστεί το μέλλον του ομίλου και να ελθει αντιμέτωπος με τους ανταγωνιστές του. 



    ΣΧΟΛΙΑ