• Σχόλιο Αγοράς

    Ευρωαγορές: Έσπασε το τριήμερο ανοδικό σερί με απώλειες άνω του 1%

    • NewsRoom


    Απώλειες κοντά στο 1% εμφάνισαν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων λόγω των εντεινόμενων ανησυχιών των επενδυτών για ύφεση στην Ευρωζώνη. Οι αποδόσεις αυτές διέκοψαν το ανοδικό τριήμερο σερί των αγορών της Ευρώπης.

    Σε αυτό το κλίμα,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1% που τον έφεραν στις 398,92 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις κυρίως από τον κλάδο των λιανοπωλητών που πραγματοποίησε βουτιά 3,2%, ενώ αντίθετα ο ενεργειακός τομέας ενισχύθηκε κατά 0,8% με φόντο τη μείωση παραγωγής του OPEC+ για να στηρίξει στις τιμές.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Οι δείκτες ξεκίνησαν τις συναλλαγές με μικρές απώλειες οι οποίες όμως άρχισαν να παίρνουν διαστάσεις αφότου δημοσιεύθηκαν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία που ενέτειναν τους φόβους για επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη.

    Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global για την πορεία της δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες κατρακύλησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό 20 μηνών στις 48,1 μονάδες από 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, χάνοντας μάλιστα την προκαταρκτική μέτρηση στις 48,2 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Την ίδια ώρα πάντως, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στη Γερμανία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ελλείψεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

    Ειδικότερα, η ισχυρότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα βοήθησε οι εξαγωγές να σκαρφαλώσουν στα 133,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, σημειώνοντας άνοδο 1,6% από τον προηγούμενο μήνα. Οι εισαγωγές επίσης αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, στα 131,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο κατά 3,4%. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν για έβδομο διαδοχικό μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για άνοδο 1,1% τόσο στις εξαγωγές, όσο και στις εισαγωγές.

    Πώς κινήθηκαν οι δείκτες

    Στο ίδιο κλίμα, η υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 έκλεισε στις 3.447 μονάδες με πτώση επίσης 1,05%. Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,2% και ολοκλήρωσε στις 12.517 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 εμφάνισε απώλειες 0,9% που τον έφεραν στις 5.985 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έχασε 0,5% υποχωρώντας στις 7.052 μονάδες.

    Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου τόσο σε Ιταλία όσο και στην Ισπανία οι δείκτες έκλεισαν στο -1,5%, ο FTSE MIB στις 21.360 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στις 7.579, αντίστοιχα.

    Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών η δανέζικη GN Store πραγματοποίησε βουτιά 8,2%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 12,2% εμφάνισε η σουηδική χρηματοοικονομική έπειτα από τη δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων της για τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Στο 0,6792% αυξήθηκε το ποσοστό των ίδιων μετοχών που κατέχει

    Wall Street: Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα της Τετάρτης – Σε αγορά εργασίας και OPEC+ η προσοχή των επενδυτών

    Χρηματιστήριο: Στάσσης, Στασινόπουλος και Μυλωνάς φρέναραν τον δείκτη

     



    ΣΧΟΛΙΑ