• Business

    Φραγκιαδάκης : Η Εθνική έτοιμη να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλἀδας όπως ανακοίνωσε στους επενδυτές της στις 2 Δεκεμβρίου έως και 1.000.000.000 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 και τιμής διάθεσης €0,30 ανά μετοχή της Τράπεζας (η Δημόσια Προσφορά) που θα εκδοθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας που αποφάσισε η από 17.11.2015 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας για την άντληση κεφαλαίων ποσού έως 4.482 εκατ. Ευρώ. Η αύξηση  δύναται να καλυφθεί εν μέρει με καταβολή μετρητών και εν μέρει με εισφορά σε  είδος και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της Τράπεζας (η Αύξηση).

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης μετά την ανακοίνωση της δημόσιας προσφοράς δήλωσε :

    ” Η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, θα βρει την τράπεζα ενισχυμένη σε κεφάλαια και ρευστότητα, με επαρκείς προβλέψεις, γεγονός που θα της επιτρέψει να πρωτοστατήσει στον ιστορικό της ρόλο, που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη της οικονομίας και της ανάπτυξης. Η Εθνική Τράπεζα μπορεί και θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση των νέων επιχειρηματικών σχεδίων, στη στήριξη των νοικοκυριών και βεβαίως στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.”

    Από την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους 299.955.738,30 Ευρώ, εκ του συνολικού ποσού της Αύξησης (ήτοι, εκ του ποσού των 4.482 εκ. Ευρώ). Περίπου 74% των μετοχών που προσφέρθηκαν στη Δημόσια Προσφορά (ήτοι, 737.411.119 νέες μετοχές) ανέλαβαν Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές, ενώ περίπου το 26% ανέλαβαν Θεσμικοί Επενδυτές (ήτοι, 262.441.342 νέες μετοχές). Σημειωτέον ότι η σχετική απόφαση της από 17.11.2015 Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας ήταν να προσφερθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς στην Ελλάδα νέες μετοχές από την Αύξηση που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό κεφαλαίων έως ποσού 300 εκ. Ευρώ.

    Σύμφωνα δε με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, το απομένον μη καλυφθέν μέρος της Αύξησης θα καλυφθεί στο πλαίσιο της Εις Είδος Αύξησης, μέσω της παροχής κεφαλαιακής ενίσχυσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του Ενιαίου Μηχανισμού Στήριξης (αρ. 7 παρ. 3 του ν. 3864/2010), κατά τους κανόνες επιμερισμού της συμμετοχής του -βάσει της υπ. αρ. 36/2015 ΠΥΣ- μέσω ανάληψης μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών του ν. 3864/2010, που θα εκδώσει η Τράπεζα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της από 17 Νοεμβρίου 2015 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας.

    Η ως άνω κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΧΣ θα χορηγηθεί κατόπιν της εφαρμογής των μέτρων κατανομής βαρών που περιλαμβάνουν –στην περίπτωση της Τράπεζας- τη μετατροπή σε κοινές μετοχές όλων των υφιστάμενων κεφαλαιακών μέσων και επιλέξιμων υποχρεώσεων της Τράπεζας που δύνανται να υπαχθούν στα μέτρα του αρ.6α (παρ.2 και 3) ν.3864/2010, όπως ισχύει.

    Η πιστοποίηση της καταβολής της Αύξησης και η τελική κατανομή του συνόλου των μετοχών που θα εκδοθούν από την Αύξηση (οι Νέες Μετοχές), αναμένεται να λάβει χώρα περί την 9η Δεκεμβρίου 2015.

    Η ημερομηνία πίστωσης των Νέων Μετοχών στους λογαριασμούς των δικαιούχων και η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση της Τράπεζας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.



    ΣΧΟΛΙΑ