• Business

    Εστίαση: «Πυρετώδεις προετοιμασίες» ενόψει της επανεκκίνησης – Τα 2 ορόσημα για την χαλάρωση των περιορισμών 


    Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία της εστίασης, η οποία επιστρέφει στην «ενεργό δράση» στις 3η Μαΐου ύστερα από απραξία σχεδόν έξι μηνών!

    Οι επαγγελματίες του κλάδου δεν κρύβουν την αγωνία και την ανυπομονησία τους να υποδεχθούν και πάλι πελάτες, δηλώνοντας πως θα συμμορφωθούν πλήρως στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, παρ’ ότι κάποια τους βρίσκουν αντίθετους (όπως π.χ. η μουσική), καθώς τρέμουν, όπως χαρακτηριστικά λένε, στην ιδέα και μόνο, πως μπορεί να υπάρξει «πισωγύρισμα».

    Οι προσδοκίες για την προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλες, με δεδομένο πως η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας συμπίπτει με αργία (Δευτέρα του Πάσχα) και ήδη έχουν γίνει αρκετές κρατήσεις. 

    Αισιοδοξία υπάρχει και για τις επόμενες εβδομάδες, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού. Βέβαια, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες του κλάδου, η επαναλειτουργία συνοδεύεται από αρκετούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, κάτι που μοιραία χαμηλώνει τον πήχη των εσόδων που θα εισρεύσουν στα ταμεία μέχρι την αποκατάσταση της κανονικότητας.

    Μάλιστα, στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου θεωρούν αυτονόητη τη διατήρηση των μέτρων στήριξης, με επίκεντρο την πλήρη απαλλαγή καταβολής των ενοικίων και το καθεστώς των αναστολών καθώς πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο και δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν εάν τραβηχτεί ξαφνικά το «δίχτυ προστασίας». 

    Χαρακτηρίζουν αναγκαία και την απαγόρευση των εξώσεων και την παράταση των μισθώσεων που λήγουν για κάποια χρόνια (έως και πέντε για τους συνεπής), ώστε να σταλεί μήνυμα σε κάποιους ιδιοκτήτες να συμβιβαστούν και να σταματήσουν να πιέζουν.

    Λέγεται πως κάποιοι ιδιοκτήτες ενόψει της λήξης των μισθωτηρίων συμβολαίων καλούν τους επιχειρηματίες να εγκαταλείψουν τα ακίνητα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ζητούν αυξήσεις ακόμα και «αέρα» για να ανανεώσουν τις μισθώσεις… 

    Απαραίτητη θεωρείται και η έγκαιρη ενεργοποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής κεφαλαίου κίνησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ. Η εκταμίευση των χρημάτων εντός του Μαΐου, όπως δεσμεύθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κρίνεται αναγκαία καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα για την προμήθεια των πρώτων υλών, ύστερα από τόσους μήνες που ήταν κλειστές χωρίς δική τους ευθύνη.

    Η χαλάρωση των περιορισμών είναι στα ζητούμενα του κλάδου. Πρώτο ορόσημο στην προσπάθεια αυτή θεωρείται η 15η Μαΐου που ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός και δεύτερο τα τέλη Μαΐου, οπότε και θα έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

    Διαβάστε ακόμη:

    Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσει από την Δευτέρα – Τι αναφέρει η ΚΥΑ

    Εξαδάκτυλος: Η 15η Μαΐου ορόσημο για αλλαγές – Τι είπε για ενδεχόμενο νέο lockdown το φθινόπωρο

    Σταμπουλίδης: «Ανοίγουν στις 15 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες»



    ΣΧΟΛΙΑ