• Ενέργεια

    Morgan Stanley-UBS: Μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου έως και 15 δολάρια το βαρέλι

    • Bloomberg


    Περιεχόμενα

    Οι ολοένα και αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες, καθώς και η προσπάθεια της Κίνας να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό με συνεχείς περιορισμούς, αναγκάζουν τους αναλυτές να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022.

    Η Morgan Stanley και η UBS μείωσαν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους για το αργό έως και 15 δολάρια το βαρέλι εν μέσω της επιδείνωσης του κλίματος και καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει προς την Ασία και άλλες περιοχές.

    Το αργό πετρέλαιο Brent έχει υποχωρήσει κατά περίπου ένα τρίτο από τότε που η τιμή του κορυφώθηκε στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες, αν και μπορεί να ανακάμψει τον επόμενο χρόνο καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν και λιγότερο ρωσικό αργό φτάνει στην αγορά.

    Ειδικότερα οι αναλυτές επισημαίνουν τα εξής:

    Morgan Stanley

    -Η τράπεζα μείωσε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της για το Brent λόγω του πληθωρισμού και της απότομης επιβράδυνσης της ζήτησης, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats.

    -Μείωσε το outlook τιμών για το τρίτο τρίμηνο κατά 12 δολάρια το βαρέλι στα 98 δολάρια και μείωσε την εκτίμηση για το τέταρτο τρίμηνο κατά 5 δολάρια στα 95 δολάρια. Διατήρησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις για το 2023 στα 100 δολάρια και άνω, καθώς βλέπει μια πιο σταθερή αγορά από το δεύτερο τρίμηνο.

    -Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είναι πιθανό να μειωθούν ουσιαστικά, με εκτιμώμενη πτώση 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023.

    UBS

    -Η τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για το Brent στο τέλος του έτους κατά 15 δολάρια το βαρέλι στα 110 δολάρια λόγω των lockdown στην Κίνα και των αυξημένων ρωσικών εξαγωγών, αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Giovanni Staunovo.

    -Οι περιορισμοί στην Κίνα θα επιβραδύνουν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης παρά την άνοδο των εισαγωγών αργού τον Αύγουστο.

    -Οι ρωσικές εξαγωγές ήταν πιο ανθεκτικές από το αναμενόμενο, με υψηλούς όγκους αργού πετρελαίου να ρέουν σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία.

    -Το Brent αναμένεται να ανακάμψει στα 125 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, καθώς αναμένεται “σύσφιξη” της αγοράς λόγω της λήξης  των στρατηγικών πωλήσεων αποθεμάτων και της μεγαλύτερης ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Goldman Sachs

    -Η τράπεζα αναμένει ότι το Brent θα αυξηθεί προς την πρόβλεψή της για 125 δολάρια το βαρέλι το 2023 σε περίπτωση συμφωνημένου ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ανέφεραν αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Damien Courvalin, σε σημείωμα που κυκλοφόρησε στις 2 Σεπτεμβρίου.

    -Η ρωσική προσφορά πιθανότατα θα μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα σε ένα τέτοιο σενάριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Τέταρτη ημέρα ανόδου με φόντο την πτώση του δολαρίου

    H CEO του πετρελαίου: Πώς απέφυγε την καταστροφή και έγινε η αγαπημένη του Γουόρεν Μπάφετ



    ΣΧΟΛΙΑ