Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Ενέργεια

Μαξίμου: Σε εξέλιξη η έκτακτη σύσκεψη για την ενέργεια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση των θεμάτων της ενέργειας, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα πιθανά σενάρια για το κόστος ενόψει του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Επί τάπητος θα τεθούν όλες οι νέες εξελίξεις με το φυσικό αέριο στην Ευρώπη και η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας. Πρόκειται για μια από τις συσκέψεις που γίνονται συχνά για το συγκεκριμένο θέμα, όπως ανέφερε και στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προκειμένου «να ενημερώνεται θεσμικά ο πρωθυπουργός από τους αρμόδιους, από την ομάδα που έχει συστήσει ο υπουργός Ενέργειας για όλα τα ζητήματα που αφορούν σε αυτόν τον τομέα, είτε αυτό έχει να κάνει με την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού, είτε έχει να κάνει με τις τιμές».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο για την κατάσταση στα ενεργειακά, ωστόσο «εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούμε παραπάνω» συμπληρώντας. «Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, αξιολογούμε όλα τα δεδομένα, λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμα και στην πιο ακραία δυσάρεστη εξέλιξη».

Στη σύσκεψη θα εξεταστούν τα πιθανά σενάρια για τη στάση της Ρωσίας σχετικά με τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επισημαίνουν ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας, λόγω της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σε ελάχιστα επίπεδα. Ωστόσο, μια πιθανή μείωση ή παύση των εισαγωγών στις κεντρικές χώρες της ΕΕ, μέσω του Nord Stream 1, θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και αντίκτυπο και σε χώρες όπως η Ελλάδα, τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).