• Business

    Elbisco: Η εταιρεία «βουλιάζει» και o CEO βραβεύεται…


    Μπορεί να ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να θέσει σε λειτουργία τη νέα γραμμή παραγωγής φρυγανιάς στη Χαλκίδα, ωστόσο αρκετά είναι τα ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον της Elbisco. Η φθίνουσα πορεία που άρχισε με τον ξέσπασμα της κρίσης κάνει πολλούς στην αγορά να αναρωτιούνται που θα σταματήσει η πτώση της βιομηχανίας, η οποία μεσουράνησε για πολλά χρόνια στην εγχώρια αγορά των τροφίμων.

    Τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για την πορεία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ χτύπησαν το «καμπανάκι» και ενέτειναν τον προβληματισμό.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα έσοδα της εταιρείας στα ράφια του λιανεμπορίου υποχώρησαν κατά 8,4% στο διάστημα από την αρχή του έτους έως και τον περασμένο Αύγουστο.

    Μια κάμψη που δεν δικαιολογείται αποκλειστικά από την κρίση, αφού την ίδια στιγμή άλλες βιομηχανίες κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά το αποτύπωμά τους και να ανεβάσουν κατακόρυφα τους τζίρους και τα μερίδια τους.

    Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, με το κλείσιμο μονάδων ή με τη συγκέντρωση της παραγωγής απέδωσαν κάποιους καρπούς, ωστόσο δεν στάθηκαν αρκετές για να αναστρέψουν πλήρως την κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση υπό τον Δημοσθένη Ραμαντάνη αποφάσισε την μετεγκατάσταση της γραμμής παραγωγής φρυγανιάς που λειτουργούσε στο εργοστάσιό της στο Πικέρμι στη Χαλκίδα, προσφέροντας παράλληλα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για όσους από τους 130 εργαζομένους δεν επιθυμούσαν να ακολουθήσουν αυτήν τη μεταφορά.
    Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και στο μακρινό 2008, περίπου δέκα χρόνια πριν, με την η μετεγκατάσταση της παραγωγικής διαδικασίας των φρυγανιών Βοσινάκη και Forma από τη μονάδα της Πάτρας στο Πικέρμι.

    Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις επόμενες κινήσεις της καθώς και στη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τη νέα χρονιά, με δεδομένο ότι και το 2018 αναμένεται εξαιρετικά δύσκολο για την κατανάλωση παρά την αισιοδοξία που εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες.

    Το δύσκολο 2018

    Επιπλέον, ο ανταγωνισμός από Έλληνες και ξένους αντιπάλους αναμένεται να ενταθεί, αφού όλοι θα προσπαθήσουν να «αποκτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο σε μια πίτα που διαρκώς συρρικνώνεται».

    Οι προϋποθέσεις πάντως φαίνεται να υπάρχουν, μιας και η Elbisco εξακολουθεί να κατέχει ηγετική θέση σε αρκετές από τις κατηγορίες που δραστηριοποιείται.

    Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της κατά την βράβευσή του ως «Exceptional Manager 2017» στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου Marketing και Πωλήσεων, αναφερόμενος στην προσπάθεια βελτίωσης της εταιρείας και τις επενδύσεις των επόμενων ετών, τόνισε ότι η εταιρεία προσπαθεί να αλλάξει, ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες στην αγορά.

    Το βραβείο Exceptional Manager απονέμεται κάθε χρόνο σε επικεφαλής επιχειρήσεων που διακρίνονται για το ήθος, την προσωπικότητα, τα επιτεύγματα και τις ικανότητες ηγεσίας κάτω από αντίξοες συνθήκες.

    Η βράβευση του κ. Ραμαντάνη έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Β’ Αθηνών, κ. Κωστή Χατζηδάκη. Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELBISCO ευχαρίστησε την Επιτροπή και τόνισε ότι «η βράβευση αυτή ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους της ELBISCO, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στην παραγωγή, στις πωλήσεις, στη διανομή και σε όλες τις λειτουργίες».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELBISCO βραβεύθηκε ως Exceptional Manager 2017 - Κεντρική Εικόνα

    Κάποιοι πάντως δεν είδαν με καλό μάτι την βράβευση, κάνοντας μάλιστα λόγο για ειρωνεία με δεδομένη την παρατεταμένη συρρίκνωση της εταιρείας…

    Να σημειωθεί πως την περσινή χρονιά οι πωλήσεις υποχώρησαν σε σχέση με το 2015 κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν σε 113,4 εκατ. ευρώ και οι ζημιές διπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν αρνητικά!

    Η Elbisco στο τέλος του 2016 απασχολούσε πάνω από 1170 άτομα σε Ελλάδα και Σκόπια, όπου διαθέτει μονάδα παραγωγής. Παράγει και διαθέτει στην αγορά ορισμένα από τα πιο γνωστά προϊόντα, όπως οι φρυγανιές Elite, τα μπισκότα και το αλεύρι Αλλατίνη και το ψωμί του τοστ Κρις Κρις.

    Παράλληλα, εξάγει σε πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων οι Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Ουκρανία, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβακία, Αυστραλία, Εμιράτα, Ισραήλ, Σκανδιναβικές Χώρες, Η.Π.Α. και Καναδάς.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΓΕΙΑ: Αρνητική σύσταση του Δ.Σ. για την τιμή εξαγοράς από τον όμιλο Αποστολόπουλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τέσσερα ακίνητα-φιλέτα της ΤτΕ ζητούν νέο ιδιοκτήτη – Τι ισχύει για το κτήριο της Λυρικής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Καρέλλα (Nokia): «Οι Έλληνες καταναλωτές αναζητούν το καινούριο και το διαφορετικό»

     



    ΣΧΟΛΙΑ