• Business

    Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων από Τurkish Airlines -Εικόνα πλήρους κατάρρευσης στον τουρκικό τουρισμό


    “Χτύπημα” στην καρδιά της Τουρκίας, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, κατάφερε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος (όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία), με τους βομβιστές-αυτοκτονίας να σκορπούν τον θάνατο στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

    Το τρομοκρατικό χτύπημα, εκδηλώθηκε σε μια εποχή που η Τουρκική κυβέρνηση είχε αρχίσει διπλωματική εκστρατεία για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία και το Ισραήλ, γεγονός, που είχε προκαλέσει τον ενθουσιασμό των τουριστικών παραγόντων για ανάκαμψη των αφίξεων κατά τη φετινή τουριστική περίοδο. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η ομιλία του Πρωθυπουργού Binali Yildirim σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του.

    turkish airlines

    Οι αφίξεις ξένων τουριστών το Μάιο μειώθηκαν κατά 34,7% έναντι του Μαΐου του 2015, με τις αφίξεις από τη Ρωσία να κατρακυλούν κατά 92%, από τη Γερμανία κατά 31,5% και από τη Βρετανία κατά 29,4%. Συνολικά στο πρώτο 5μηνο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 22,9%. Οι Τούρκοι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για απώλειες 15 δισ.λιρών φέτος.Ο τουρκικός τουρισμός προσδοκά ότι η αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ μπορεί να αποφέρει έως και 1 εκατ. Ισραηλινούς τουρίστες. Ήδη μέχρι τώρα υπάρχει αύξηση 40%. Η κοντική γεωγραφική θέση, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων της Τουρκίας TURSAB), Basaran Ulusoy, δίνει τη δυνατότητα στους Ισραηλινούς σε σύντομο χρόνο να βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και την Αττάλεια. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εκτίμησε μάλιστα πως “με τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, αναμένουμε δραματική μείωση στον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία”. Ωστόσο, με δεδομένη την έμφαση που δίνουν οι Ισραηλινοί σε ζητήματα ασφαλείας, όταν ταξιδεύουν, πολλοί προβληματίζονται ήδη για το πώς θα αντιδράσουν σ’ αυτό το νέο χτύπημα και, μάλιστα, στο βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Εν τω μεταξύ περίπου 1 εκατ. αφίξεις ανέμενε φέτος η Τουρκία και από την Ουκρανία. Ομως οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα δεδομένα καθώς ένας από τους νεκρούς, του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη είναι Ουκρανός.

    Με δεδομένο δε ότι το χτύπημα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης δεν είναι το πρώτο στην πόλη αυτή, απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στην Τουρκία και τι εικόνα θα παρουσιάσει το αεροδρόμιο Ατατούρκ την Τετάρτη το βράδυ, όταν αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του.

    Είχαν προηγηθεί, στις 12 Ιανουαρίου, η επίθεση αυτοκτονίας στην “καρδιά” της Κωνσταντινούπολης, το Σουλτάναχμετ, με 13 νεκρούς (όλοι ξένοι), στις 19 Μαρτίου η επίθεση αυτοκτονίας στο Πέρα, με πέντε νεκρούς και στις 7 Ιουνίου, η επίθεση με στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 51.

    Mετά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ οι Τουρκικές Αερογραμμές προχώρησαν στην ακύρωση δεκάδων σημερινών πτήσεων. Ανάμεσά τους βρίσκονται και πτήσεις από και προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτές είναι οι εξής:29/06/2016 TK1841 (IST) Istanbul Ataturk Airport 00:05 (ATH) Athens Eleftherios Venizelos Airport 01:2529/06/2016 TK1842 (ATH) Athens Eleftherios Venizelos Airport 06:45 (IST) Istanbul Ataturk Airport 08:0529/06/2016 TK1849 (IST) Istanbul Ataturk Airport 13:10 (ATH) Athens Eleftherios Venizelos Airport 14:3529/06/2016 TK1882 (SKG) Thessaloniki Airport 09:40 (IST) Istanbul Ataturk Airport 11:0029/06/2016 TK1881 (IST) Istanbul Ataturk Airport 07:25 (SKG) Thessaloniki Airport 08:45

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/sigklonistika-video-apo-loutro-ematos-sto-aerodromio-ataturk-kare-kare-epithesi-ton-tromokraton/56944



    ΣΧΟΛΙΑ