• Business

    Ρευστότητα 288 εκ. ευρώ αποκτά η Εθνική Τράπεζα

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ


    Tην NBGI πούλησε η Εθνική Τράπεζα μετά από μια διαδικασία που κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Το τίμημα των 288 εκ.ευρώ ενισχύει τη ρευστότητα της τράπεζας ενώ αυξάνει το δείκτη ίδιων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (CET 1) κατά περίπου έξι μονάδες βάσης. Με τη συναλλαγή αυτή η τράπεζα ανταποκρίνεται σε απαίτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Αγοραστές της εταιρείας private equity είναι η Deutsche Bank και η Goldman Sachs.

    Συγκεκριμένα, η τράπεζα συνήψε οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% της συμμετοχής της στα venture capital που κατέχει άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειρίζεται η NBGI Private Equity Limited, σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζεται η Deutsche Bank Private Equity και η Goldman Sachs Asset Management.

    Η διαχείριση των venture capital και των συναφών επενδύσεων θα συνεχίσει να υλοποιείται από την υφιστάμενη διοικητική ομάδα μαζί και με άλλα στελέχη που θα οριστούν από τους αγοραστές, υπό νέο διαχειριστικό όχημα που θα δημιουργηθεί άμεσα για το σκοπό αυτό. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου , με την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων.

    Χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Εθνικής για τη συναλλαγή ήταν η Greenhill Cogent Europe και νομικός σύμβουλος η Proskauer Rose. Η DBPE είναι ο επενδυτικός βραχίονας της Deutsche Bank που διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και έχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας άνω των 11 δισ.δολαρίων και εικοσαετή εμπειρία στις επενδυτικές δραστηριότητες ενώ έχει συνεργασίες με περισσότερες από 250 διαχειριστές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ανά τον κόσμο.

    Η μονάδα Εναλλακτικών Επενδύσεων & Επιλογή Διαχειριστών είναι μέρος της Goldman Sachs Asset Management, παρέχοντας επενδυτικές και συμβουλευτικές λύσεις σε private equity, infrastructure, real estate, hedge funds, public equity, καθώς και σε επενδύσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος (Zxed income).

    Διαθέτει πάνω από 180 δισ.δολάρια κεφάλαια τοποθετημένα σε εναλλακτικές επενδύσεις, στρατηγικές δημόσιας μετοχικής συνεισφοράς καθώς και σε στρατηγικές επενδύσεων τίτλων σταθερού εισοδήματος (Zxed income strategies).



    ΣΧΟΛΙΑ