Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αισιόδοξη εκτίμηση Ράπανου: H ανάκαμψη μπορεί να έλθει πιο γρήγορα

EET: O Ράπανος νέος πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών

Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της ΕΕΤ

Σε μια εκτίμηση η οποία θα προκαλέσει συζητήσεις προχώρησε χθες κατά την διάρκεια της  έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας  ο πρόεδρος της Alpha Bank. Ο κ. Βασίλης Ράπανος (ένας εκ των εγκυρότερων καθηγητών Πανεπιστημίου στην Ελλάδα) επεσήμανε ότι “Η ελληνική Οικονομία έχει δείξει αντοχές και η ανάκαμψη μπορεί να έρθει ταχύτερα από ότι προβλέπουν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την σταδιακή άρση των capital controls θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών.

Όπως είπε ακόμα , η αύξηση των επενδύσεων και η επιστροφή των καταθέσεων είναι απαραίτητα ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν ξανά την Οικονομία. Οι τράπεζες από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν χάσει περί τα 40 δισ. ευρώ και ένα 50% του ποσού αυτού παραμένει στην χώρα αλλά  εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος . Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τα όσα έχουν γραφτεί και παλαιότερα ότι περίπου 20 δισ ευρώ βρίσκονται σε  χρηματοκιβώτια είτε σε θυρίδες.

Η αύξηση της Alpha Bank 

Το ποσό των 1,55 δισ. ευρώ θα κληθεί τελικώς να συγκεντρώσει από το book building η Alpha Bank ενώ όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο στην έκτακτη γενική συνέλευσης των μετόχων η τράπεζα θα προχωρήσει σε reverse split της μετοχής σε αναλογία 50 παλιές μετοχές προς μια νέα.

Το συνολικό ποσό των κεφαλαιακών αναγκών και με το δυσμενές σενάριο, ύψους 2,743 δισ. ευρώ, μειώθηκε σε 2,563 δισ. ευρώ καθώς ο SSM αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ από οργανικές ενέργειες μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας.

Κατόπιν και της επιτυχούς άσκησης διαχείρισης παθητικού η οποία έγινε δεκτή από τους ομολογιούχους σε ποσοστό 93%, η τράπεζα συγκέντρωσε επιπλέον 1,011 δισ. από την ανταλλαγή των τίτλων των ομολογιούχων της. Κατόπιν αυτού, η ΑΜΚ με έκδοση νέων μετοχών θα γίνει για ποσό 1,55 δισ. ευρώ. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank θα ανέρχεται σε 17,7% ενώ η ενσώματη καθαρή θέση σε 9,31 δισ. ευρώ.

Πέραν του reverse split η τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των μετοχών σε 255,4 εκατομμύρια, σε αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 3,50 ευρώ και στη δημιουργία ειδικού αποθεματικού 6,1 δισ. ευρώ. Αυστηρή προϋπόθεση από τον SSM είναι η ΑΜΚ να έχει ολοκληρωθεί ως τις 11 Δεκεμβρίου.

Β. Ράπανος: Καλύτερο μέλλον για τους νέους 

“Η ελληνική Οικονομία έχει δείξει αντοχές και η ανάκαμψη μπορεί να έρθει ταχύτερα από ότι προβλέπουν το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, δήλωσε στους μετόχους ο πρόεδρος της Alpha Bank, Β. Ράπανος, εκτιμώντας ότι με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την σταδιακή άρση των capital controls θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει και η νέα νομοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να συνδράμουν όσους πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στους ασυνεπείς που δεν πληρώνουν τις οφειλές τους ενώ μπορούν, ότι πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τους.

“Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να αποτελέσει την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου για την ανάκαμψη της Οικονομίας”, τόνισε ο κ. Ράπανος. Όπως είπε, οι διαρθρωτικές αλλαγές που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο επιχειρηματικό πλαίσιο που θα δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας, απελευθερώνοντας την δημιουργικότητα και αναδεικνύοντας νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

“Η Alpha Bank θα συμβάλει στην ανάκαμψη της Οικονομίας και στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη”, κατέληξε ο πρόεδρος της Alpha Bank.