Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Αποκαλυπτικό: Όλη η αλήθεια για την κόντρα Μαντωνανάκη-ΕΤΑΔ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΦΕΤΕΙΟΥ: Έχασε ο Όμιλος Μαντωνανάκη - Κέρδισαν οι Τράπεζες την καταγγελία ομολογιακών δανείων 309 εκατ. ευρώ

Παντελής Μαντωνανάκης. Επικεφαλής Ήλιος ΑΕ (Grand resort Lagonissi, Elounda Beach)

Στα άκρα αναμένεται να φτάσει η κόντρα της ΕΤΑΔ με την εταιρεία «Αττικός Ήλιος» του ομίλου Μαντωνανάκη μετά την απόφαση της τελευταίας να προχωρήσει σε κατάσχεση των λογαριασμών της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), θυγατρικής του Υπερταμείου,  για πρόστιμα 44 εκατ. ευρώ,  όταν, σύμφωνα με κύκλους της ΕΤΑΔ, η Διαιτησία είχε επιδικάσει το 2006 πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αν και πάγωσε η διαδικασία της εκτέλεσης της κατάσχεσης, μετά την έκδοση προσωρινής διαταγής που εκδικάστηκε το πρωί της Παρασκευής, η αναμέτρηση των δύο πλευρών θα πραγματοποιηθεί στην κανονική εκδίκαση της ανακοπής το επόμενο διάστημα, κατά την οποία θα κριθεί τόσο το ύψος του προστίμου όσο και το δικαίωμα της «Αττικός Ήλιος»  σε τυχόν αποζημιώσεις.

Δύο σημεία αντιπαράθεσης: Το πρόστιμο και η αξία της σύμβασης

Η διαμάχη ΕΤΑΔ – «Αττικός Ήλιος» αφορά τη σύμβαση του 2003 μεταξύ των δύο πλευρών για τη  πρόσθετη μίσθωση έκτασης 85 στρεμμάτων, παρακείμενης στο ακίνητο που έχει μισθώσει η εταιρεία στο οπoίο βρίσκεται το Lagonissi Resort.

Η έκταση αυτή, αν και ανήκει στην ΕΤΑΔ, έχει καταπατηθεί από τον Δήμο Καλυβίων, ο οποίος τη χρησιμοποιεί για καντίνες και ομπρελοκαθίσματα και έτσι δεν έχει ακόμη παραδοθεί στην «Αττικός Ήλιος».

Η ΕΤΑΔ έχει κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Καλυβίων, η υπόθεση έχει εκδικαστεί και βρίσκεται στη φάση της Πραγματογνωμοσύνης.

Στο μεταξύ, η «Αττικός Ήλιος» από το 2006 προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο τη δικαίωσε επιβάλλοντας πρόστιμο στην ΕΤΑΔ ύψους 5.000 ευρώ.

Το σύνολο των οφειλόμενων προστίμων από το 2006 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της πλευράς της “Αττικός Ήλιος”, ανέρχεται όμως  σε 44 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πλευρά της ΕΤΑΔ είναι 5.000 ευρώ.

Δηλαδή, η αδυναμία της ΕΤΑΔ, λόγω των νομικών προβλημάτων της έκτασης, να την παραδώσει στην «Αττικός Ήλιος» έχει προκαλέσει δύο ειδών απαιτήσεις για το ύψος των οποίων  οι δύο πλευρές διαφωνούν: Απαιτήσεις αποζημίωσης για διαφυγόντα κέρδη από ενδεχόμενη επένδυση αξιοποίησης που δεν έγινε και την απαίτηση καταβολής του προστίμου από την απόφαση της Διαιτησίας του 2006.

Πόσο είναι το πρόστιμο;

Όσον αφορά το ύψος του προστίμου, η πλευρά της «Αττικός Ήλιος» τονίζει ότι το ποσό των  44 εκατ. ευρώ προκύπτει από τα πρόστιμα, 5.000 ευρώ ανά ημέρα, που έχουν συγκεντρωθεί από την απόφαση Διαιτητικού Δικαστηρίου το 2006  μέχρι σήμερα. Σημειώνει ότι έπονται και αγωγές αποζημιώσεων, καθώς η εταιρεία έχει μια σύμβαση από το 2003, για μια έκταση που ενώ μισθώνει κανονικά δεν της έχει παραδοθεί και δεν έχει πληρωθεί από την ΕΤΑΔ ούτε το πρόστιμο.

Από την άλλη, κύκλοι κοντά στην ΕΤΑΔ επισημαίνουν ότι “η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2006, την οποία επικαλείται η πλευρά Μαντωνανάκη, επιδικάζει πρόστιμο στην ΕΤΑΔ ύψους 5.000 ευρώ και όχι 5.000 ευρώ την ημέρα, σημειώνοντας ότι το δήθεν οφειλόμενο ποσό των 44 εκατ. ευρώ προκύπτει από τον αυθαίρετο υπολογισμό του προστίμου ανά ημέρα, για 13 χρόνια”. Ωστόσο, ισχυρίζονται “δεν αναφέρει πρόστιμο ανά ημέρα η απόφαση της Διαιτησίας του 2006 και ούτε προηγήθηκε δικαστική απόφαση της κίνησης  κατάσχεσης των λογαριασμών”.

Πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη;

Όσον αφορά την αξία της σύμβασης του 2003, τα διαφυγόντα κέρδη και την αποζημίωση που δικαιούται η «Αττικός Ήλιος», είναι ένα θέμα αντιπαράθεσης χρόνων μεταξύ των δύο πλευρών και η έκβαση εξαρτάται, από την ερμηνεία, που γίνεται στην εν δυνάμει χρήση, που θα μπορούσε να κάνει η εταιρεία αν της είχε παραδοθεί η έκταση. Και η αντιπαράθεση αφορά στο αν θα μπορούσε να την αξιοποιήσει σύμφωνα με τον Ν. 2130 πραγματοποιώντας μια ξενοδοχειακή επένδυση, ή σύμφωνα με το Π.Δ. Λαυρεωτικής δηλαδή μόνο για ναυταθλητικό κέντρο και ομπρελοκαθίσματα.

Μάλιστα οι κύκλοι της ΕΤΑΔ σημειώνουν ότι η  «Αττικός Ήλιος» “γνώριζε το νομικό πρόβλημα με το Δήμο Καλυβίων, όταν έκανε τη σύμβαση το 2003 και ότι ο μόνος λόγος που μίσθωσε την έκταση ήταν για να κερδίσει περισσότερο συντελεστή στο κυρίως ακίνητό της, και όχι για να το αξιοποιήσει επενδυτικά”. Και αναφέρουν ότι μετά από την απόφαση του ΣτΕ του 2018 που όρισε ότι η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να καθορίσει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη συγκεκριμένη  έκταση και επομένως το είδος χρήσης που μπορεί να γίνει, από το Σεπτέμβριο του 2018, ορίστηκε ότι την έκταση  διέπει το ΠΔ Λαυρεωτικής και δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για ναυταθλητικό κέντρο και ομπρελοκαθίσματα.

Από την πλευρά ωστόσο της «Αττικός Ήλιος» η επιχειρηματολογία επιχειρεί να στηρίξει ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κάποια σημαντική επένδυση όλα αυτά τα χρόνια και να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις στην εταιρεία και επομένως, τα διαφυγόντα κέρδη είναι ουσιαστικά.

Από τη διαπραγμάτευση στη ρήξη

Πέρυσι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με πληροφορίες,  υπήρχε ένα σχέδιο συμφωνητικού, που είχαν διαπραγματευτεί  οι δύο πλευρές, με δικηγόρους και την Deloitte, υπολογίζοντας αποζημίωση με βάση δεδομένα (σε σχέση με την εν δυνάμει χρήση της έκτασης) που στην πορεία άλλαξαν και έτσι   η αρχική συμφωνία που επετεύχθη δεν προχώρησε. Κι αυτό γιατί τον Σεπτέμβριο του 2018, ορίστηκε ότι την έκταση διέπει το ΠΔ Λαυρεωτικής και δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο για ναυταθλητικό κέντρο και ομπρελοκαθίσματα.

Από τότε η απόσταση των δύο πλευρών άρχισε να μεγαλώνει, ακολούθησε η αποστολή από την Αττικός Ήλιος στην ΕΤΑΔ πριν τρεις μήνες της “παρά πόδας επιταγής” προς εκτέλεση με την απαίτηση για την καταβολή 44 εκατ. ευρώ που με τη γνωστοποίησή της  σε 11 τράπεζες προκάλεσε το πάγωμα των λογαριασμών της ΕΤΑΔ, για μία ημέρα.

Τα μεγάλα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε μια εταιρεία όπως η ΕΤΑΔ από αυτή την εξέλιξη ωστόσο αποφεύχθηκαν καθώς κερδήθηκε  από την ΕΤΑΔ η προσωρινή διαταγή της ανακοπής της κατάσχεσης.

Γ. Τερζάκης (Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ): Και έπεται συνέχεια…

Σχολιάζοντας την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ κ. Γ. Τερζάκης δηλώνει στο mononews.gr: «H απόφαση της προσωρινής διαταγής είναι μια μεγάλη επιτυχία της ΕΤΑΔ για τη διασφάλιση των συμφερόντων της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου. Και έπεται συνέχεια με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».