• Business

    Σ.Πιτσιόρλας: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση του Ελληνικού

    Στέργιος Πιτσιόρλας

    Στέργιος Πιτσιόρλας. Ετών 60. Προεδρος ΤΑΙΠΕΔ


    Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση της ανάπλασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς με αποφασιστικές ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ και του προεδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα φαίνεται πως η επένδυση, που εδώ και μήνες προσκρούει στις αντιδράσεις των όμορων δήμων και την έλλειψη πολιτικής βούλησης, «ξεμπλοκάρει». Ήδη οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας έχουν δώσει το ΟΚ για να προχωρήσει το έργο, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τον δήμο Αλίμου. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αύριο μπαίνουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό – αντίθετα, θα χρειαστούν ως και δύο χρόνια για να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες, προτού ξεκινήσουν τα έργα. Αυτό που καλείται τώρα να κάνει η κυβέρνηση είναι να ορίσει τον συντονιστή του έργου, που θα αναλάβει την έκδοση των απαραίτητων αδειών για να κινηθεί η διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι την ανάπλαση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού έχει αναλάβει η κοινοπραξία Global Investment Group, με τη συμμετοχή της Lamda Development του ομίλου Λάτση, της εταιρείας Al Maabar από το Αμπού Ντάμπι και του κινεζικού ομίλου Fosun, καταβάλλοντας τίμημα ύψους 915 εκατομμυρίων ευρώ (το 1/3 άμεσα και το υπόλοιπο ποσό σταδιακά σε βάθος δεκαετίας).

    Πρόκειται για μία επένδυση που πέρασε από… χίλια κύματα, καθώς από την αρχή συνάντησε έντονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις, όμως φαίνεται πως το «σίριαλ» του Ελληνικού θα έχει αίσιο τέλος.

    Σημειώνεται ότι η έκταση στο Ελληνικό φτάνει τα 6.205 στρέμματα και περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά, μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η επένδυση θα δημιουργήσει περίπου 30.000 θέσεις εργασίας με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, ενώ το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά περίπου 1,2%. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 7 δισ ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ