• Ναυτιλία

    Αλλαγή σχεδίων για τον ΟΛΠ: Μετατέθηκε για την επόμενη εβδομάδα η κατάθεση του master plan

    • Του Γιώργου Μανέττα


    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται τελικά η κατάθεση του master plan του ΟΛΠ, παρ΄ ότι όλα έδειχναν ότι θα κατατίθεντο το αργότερο σήμερα το πρωί, με βάση και τις διαρροές από την εταιρεία.

    Πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του Οργανισμού αναφέρουν πως παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν κατέστη δυνατόν να προλάβουν τη σημερινή μέρα και πλέον τοποθετούν την 28η Αυγούστου ως την πιθανότερη ημερομηνία για την υποβολή του νέου επικαιροποιημένου master plan.

    Υπενθυμίζεται πως το master plan περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού στον Πειραιά, όπως η κατασκευή κέντρου logistics, η δημιουργία τεσσάρων 5* ξενοδοχείων και η ανέγερση δύο πενταώροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιπλέον, περιλαμβάνει και την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμα μεγάλου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων δυναμικότητας 2,8 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων (TEU), που χωροθετείται ανατολικά του προβλήτα Ι.

    Η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ δεν ήταν στα αρχικά σχέδια, ωστόσο, θα αυξήσει κατακόρυφα τη δυναμικότητα του λιμανιού σε πάνω από τα 10 εκατομμύρια TEU.

    Παράλληλα, αποδεικνύει τη βούληση των Κινέζων της Cosco, βασικών μετόχων του ΟΛΠ να καταστήσουν το λιμάνι του Πειραιά σε εμπορικό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, και ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά λιμάνια του κόσμου.

    Το master plan πέρασε από χίλια κύματα ενώ κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα μετά την απόφαση του ΚΑΣ, η οποία χαρακτήρισε αρχαιολογικό χώρο μεγάλο μέρος του Πειραιά.

    Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά και την συνάντηση που είχε πρόσφατα ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, με τους υπεύθυνους του ΟΛΠ. Η νέα κυβέρνηση έδειξε από την πρώτη στιγμή τη βούληση να προχωρήσει το project και να προσελκύσει νέες επενδύσεις στη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ