• Αριστοτέλης Καρυτινός

    • NewsRoom
    Αριστοτέλης Καρυτινός

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea Investments, Αριστοτέλης Καρυτινός


    Το μέλλον της αγοράς ακινήτων είναι πράσινο…

    Πράσινο είναι το μέλλον της αγοράς ακινήτων.

    Ο τομέας real estate είναι πάρα πολύ σημαντικός για το ESG, καθώς ανοίγει τον δρόμο για τις κατασκευές που θα συντελέσουν στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με επενδύσεις 180 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Είναι, δε, χαρακτηριστικό το πόσο γρήγορος είναι ο ρυθμός που υιοθετούνται παγκοσμίως οι αρχές της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης: Το 2019 το 63% των θεσμικών επενδυτών είχαν υιοθετήσει τις αρχές ESG, ενώ το 2021, μόλις δύο χρόνια μετά, αυτό το ποσοστό έχει φτάσει το 72% (θεσμικοί και fund selectors).

    Οι αριθμοί συνεχίζουν να είναι αποκαλυπτικοί, καθώς οι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει άνοδο κατά 60%: Το 2014 υπήρχαν μόλις 15 δισ. ευρώ τέτοιων επενδύσεων, ενώ για το 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 53 τρισ. ευρώ.

    Ο κ. Καρυτινός εκτιμά ότι ο τομέας real estate είναι κατ’ εξοχήν από αυτούς που εκ της φύσης τους συνδέονται με την πρακτική ESG.

    Το επενδυτικό πρόγραμμα της Prodea Investments περιλαμβάνει ακίνητα συνολικής αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, με το 80% εξ αυτών να είναι πράσινα. Τα μισά από τα παραπάνω ακίνητα θα χρηματοδοτούνται από το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η εισηγμένη πέρυσι το καλοκαίρι προσθέτοντας στα ταμεία της 300 εκατομμύρια ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ