• Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Μαρίνα Πρωτονοταρίου

    Η δημοσιογράφος Μαρίνα Πρωτονοταρίου


    Σε μια εποχή γεμάτη αντιφάσεις και προκλήσεις, όπως η σημερινή, το 2030 αποτελεί ένα ορόσημο που θα αποδείξει αν πράγματι ο κόσμος θα μπορέσει να μετασχηματιστεί για να συνεχίσει να υπάρχει.

    Ζούμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, που επιφέρουν κρίσεις και συγκρούσεις και απαιτούν από όλους αλλαγή στάσης: τη συνειδητοποίηση ότι η εποχή της ανεύθυνης υπερκατανάλωσης και ανεύθυνης επιδίωξης του κέρδους έχει τελειώσει.

    Ο κόσμος που υπήρχε δεν μπορεί να συνεχίσει και το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα, αποτελεσματικά και με το μικρότερο κόστος θα δημιουργηθούν τα δεδομένα για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

    Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πια θέμα που απασχολεί τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους αλλά όλους, καθώς τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της στη ζωή μας. Για να αντιστραφεί όμως η πορεία προς τα εφιαλτικά σενάρια για τον πλανήτη, πρέπει να αλλάξουν πολλά και γρήγορα και όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο, γιατί αν η Ευρώπη μειώνει τις εκπομπές άνθρακα όταν ο υπόλοιπος πλανήτης τις αυξάνει, είναι σαν να μην κάνει κανείς τίποτα.

    Ταυτόχρονα, το πέρασμα σε ένα πράσινο μέλλον δεν είναι ευθύγραμμο, αφού και η ίδια η ενεργειακή μετάβαση, αυτοαναιρείται καθώς, απαιτεί αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από την ηλεκτρική ενέργεια, όταν η ηλεκτρική ενέργεια ακόμη παράγεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα.

    Όμως παρά τις αντιφάσεις και τα εμπόδια, η κλιματική αλλαγή αναγκάζει τα κράτη, της ηγεσίες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν πια να λειτουργούν αυθαίρετα και ατομικιστικά αλλά με συνευθύνη και συλλογικό πνεύμα να συνυπολογίζουν τον άλλο, το περιβάλλον, την κοινωνία και τους κανόνες.

    Δεν ξεκινάμε όμως από μια αφετηρία που επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία. Οι ανισότητες αυξάνονται, η τεχνολογία και οι δυνατότητες που προσφέρει υπόσχονται ένα κόσμο με πρόσβαση στην πληροφορία σε περισσότερους αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχη των απαιτήσεων, ενώ οι επιτακτικές αλλαγές φέρνουν συγκρούσεις.

    Γιατί ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο η απεξάρτηση από τον άνθρακα και η υιοθέτηση του στόχου για μηδενικές εκπομπές και ένα πράσινο μέλλον. Η ενεργειακή μετάβαση φέρνει και νέες ισορροπίες, καθώς δημιουργεί νέους ισχυρούς πόλους και αποδυναμώνει άλλους, οδηγώντας τον κόσμο σε αχαρτογράφητα νερά.

    Η ασφάλεια της απόστασης των 8 ετών που απομένουν μάς επιτρέπει να ελπίζουμε πως οι στόχοι της βιωσιμότητας και της αξιοποίησης της τεχνολογίας προς όφελος όλων θα επιτευχθούν. Το μεγάλο στοίχημα είναι να επιβιώσουμε των αλλαγών και να αλλάξουμε οι ίδιοι.



    ΣΧΟΛΙΑ