• Big Story

    Πόλεμος Diageo-κυβέρνησης για τους φόρους

    • NewsRoom

    Τάσος Ευαγγέλου, CEO DIAGEO


    Σκληρή γλώσσα -και όχι αδίκως- εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποίησε – όπως το έχουν κάνει και άλλοι διεθνείς όμιλοι – πολυεθνική εταιρία για τα νέα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν. Η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Hellas (θυγατρική του ομίλου Diageo) Αναστασία Αγγελή, μιλώντας στο Athens Law Forum on Taxation κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική ακραίας  φορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά (ούζο, εμφιαλωμένο τσίπουρο, ουίσκυ, βότκα) έχει στερήσει στην ελληνική οικονομία- από το 2009- προστιθέμενη αξία ύψους 900 εκατομμυρίων. Η Diageo ειναι μια απο τις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου και κατέχει γνωστές φίρμες ποτών μεταξύ αυτών τα ουίσκι Dible, J.Walker , την  βότκα Smirnoff κα. (Δείτε εδω όλα τα προιόντα της εταιρίας.) Η εταιρία στην Ελλάδα διοικείται απο τον κ.Τάσο Ευαγγέλου  και την κ.Πηνελόπη Κούρκαφα.

    Τι είπε η κ. Αγγελή 

    Όπως τόνισε η κ. Αγγελή η υπερφορολόγηση έχει ως συνέπεια  να προκληθούν  σημαντικές ανισορροπίες και στρεβλώσεις, με πολλαπλές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα, την απασχόληση, την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε όλη την αλυσίδα αξίας και συνεπώς την ευρύτερη οικονομία. Παράλληλα, τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) και ΦΠΑ όχι μόνο δεν σημείωσαν αύξηση αλλά βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το 2009 πριν την αύξηση της φορολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παράθεσε.

    «Χαρακτηριστικό είναι ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση στα αλκοολούχα ποτά έχει δυστυχώς χαρίσει στη χώρα μας μια αντιπαραγωγική πρωτιά, καθώς στην Ελλάδα διαθέτουμε τον υψηλότερο ΕΦΚΟΠ μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις γειτονικές χώρες και τους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς της ΕΕ.

    DIAGEO

    Η κυρία Αγγελή υπογράμμισε ότι η χώρα μας υπερβαίνει κατά €1.289 τον αντίστοιχο μέσο όρο των 15 άμεσα ανταγωνιστικά χωρών & κατά €766 τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο διευκρινίζοντας ότι οι επιπτώσεις για τον κλάδο ήταν δραματικές, με τον αριθμό των ποτοποιείων να έχει μειωθεί σε μόλις 200 από 600, και 27.000 θέσεις εργασίας να έχουν καταστραφεί από το 2009, την ίδια στιγμή που το λαθρεμπόριο ποτών εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτο.

    Η Διευθύντρια της Diageo ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας ότι στην ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων του κλάδου προτάσσεται η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, το οποίο αποτελεί μάστιγα για τις εταιρίες που διανέμουν τις διεθνείς μάρκες όσο και αυτές που παράγουν τοπικά αποστάγματα, στερώντας αποδεδειγμένα κάθε προοπτική δημοσιονομικής ανάπτυξης.

     



    ΣΧΟΛΙΑ