• Big Story

    Έρχονται 300.000 ειδοποιητήρια για καταθέτες με μαύρα λεφτά


    Τέρμα τα ψέματα: Μέσα στους επόμενους μήνες δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν “ραβασάκια” για ενδεχόμενα αδήλωτα εισοδήματά τους, μετά από διασταυρώσεις τις οποίες “έτρεξε” το υπουργείο Οικονομικών μέσω ειδικού λογισμικού σε στοιχεία για καταθέσεις από το 2012 έως και το 2015, αναζητώντας πιθανούς φοροφυγάδες.

    Τα “ραβασάκια” αυτά θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο και το ποσό για το οποίο θεωρείται ύποπτος για απόκρυψη εισοδημάτων ο παραλήπτης τους, και θα προτρέπουν τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, με την “απειλή” ότι αν δεν το πράξουν, τότε θα διεξαχθεί φορολογικός έλεγχος σε βάρος τους, από τον οποίο αν προκύψουν αδήλωτα εισοδήματα, τα πρόστιμα θα είναι τεράστια, ενώ θα ισχύουν και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες (αντίθετα, με την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων ο παραβάτης πληρώνει γύρω στο 60% του ποσού που αποκαλύπτει, ενώ οι ποινικές ευθύνες “σβήνονται”).

    Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 300.000“ύποπτους” καταθέτες οι οποίοι θα κληθούν είτε να αποκαλύψουν εθελοντικά τα κρυφά εισοδήματά τους, είτε να περάσουν από τη βάσανο του εξονυχιστικού φορολογικού ελέγχου.

    Πώς γίνεται η εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων

    Η πρώτη απόφαση που εξέδωσε χθες ο διοικητής της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ενεργοποιεί την διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τα μαύρα χρήματα. Ωστόσο δεν περιγράφει πόσα θα πληρώσουν και τι θα γλιτώσουν (πχ από κεφάλαιο ή από πρόστιμα κλπ), όσοι μπουν στην διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 4446/2016.

    Στην περίπτωση αυτή, το πρόβλημα λύνεται ενδεχομένως με την νέα εκκαθάριση που θα γίνεται επιτόπου στην εφορία, αν έχει ήδη γίνει έλεγχος, ή θα πρέπει ενδεχομένως να εκδοθεί άλλη απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τι ισχύει σε κάθε περίπτωση, για να ξέρει και ο φορολογούμενος αν τον συμφέρει και πόσο να ενταχθεί στη ρύθμιση.

    Η απόφαση Πιτσιλή ορίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δηλώσεις για τα εισοδήματα θα χρειαστεί να υποβληθούν χειρόγραφα στον αρμόδιο έφορο.

    Αν έχει γίνει ήδη έλεγχος, κοινοποιείται πρόσκληση στον φορολογούμενο να ενταχθεί, αν επιθυμεί, στη νέα ρύθμιση. Όλοι όμως μπορούν οικειοθελώς να δηλώσουν ό,τι θεωρούν πως παρέλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Η ρύθμιση θα μείνει ανοικτή μέχρι τον Μάιο, αλλά όσο γρηγορότερα ενταχθούν (ως τον Μάρτιο), ο νόμος προβλέπει ευνοϊκότερη μεταχείριση και μικρότερες προσαυξήσεις.

    Δείτε τις οδηγίες της ΓΓΔΕ για το τι πρέπει να κάνετε με τα αδήλωτα εισοδήματά σας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κάρτες: Τι αλλάζει στα διόδια – Πώς θα γίνεται η πληρωμή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας – Όλες οι “λεπτομέρειες”…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θέρμανση: 12 έξυπνοι τρόποι για να ζεστάνετε γρήγορα ένα κρύο δωμάτιο



    ΣΧΟΛΙΑ