• Big Story

    Τι συζητούν οι τραπεζίτες στα μυστικά δείπνα. Ποιος είναι ο επόμενος που θα πτωχεύσει;


    Φιλίες χαλάνε, σχέσεις «παγώνουν»,  και αυτό είναι μόνο η αρχή. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο οι σχέσεις τραπεζιτών – επιχειρηματιών θα δοκιμαστούν υπό την πίεση Θεσμών- Τράπεζας της Ελλάδος – επενδυτών, οι οποίοι απαιτούν ριζικές παρεμβάσεις στον επιχειρηματικό χάρτη και «ξεκαθάρισμα» από τα ζόμπι που βαραίνουν την αγορά. Η περίπτωση της άλλοτε κραταιάς Κούμπας είναι ενδεικτική και στο δρόμο αυτό θα κινηθούν και άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων – γνωστών ονομάτων της αγοράς – που θα «σκάσουν» υπό την καθοδήγηση των τραπεζών.

    Στα εστιατόρια των βορείων προαστίων ανήσυχοι τραπεζίτες και επιχειρηματίες συζητούν ποιος θα είναι ο επόμενος που θα «σκάσει» ή που θα υποστεί την πίεση να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να μην εκπαραθυρωθεί από την εταιρεία του.

    Το γεγονός ότι μέχρι τώρα φίλοι τραπεζίτες αποφεύγουν να απαντήσουν στα τηλεφωνήματα που δέχονται όταν το θέμα είναι «τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση» δεν περνά απαρατήρητο.

    Illustrate buy sell stocks

    Τα στελέχη θα τρέξουν αγώνα δρόμου 

    Οι τραπεζίτες, αποφεύγουν οι ίδιοι τον άχαρο ρόλο, και παραπέμπουν στα αρμόδια στελέχη που «τρέχουν» τις αναδιαρθρώσεις αφού μετά από μια πενταετία χαλαρής αντιμετώπισης των προβλημάτων, το μαχαίρι θα μπεί στο κόκκαλο:  οι Θεσμοί ζητούν εξόντωση των επιχειρήσεων ζόμπι, η ΤτΕ την εξυγίανση των ισολογισμών και οι επενδυτές αποδόσεις.

    Στο επίκεντρο βρίσκονται καταρχάς επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό και αρνητικά ίδια κεφάλαια, όπως η Αxon Συμμετοχών και η Euromedica, η Forthnet, η Εδραση. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα και αλυσίδες λιανικής είναι επίσης στο στόχαστρο και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ολοκληρωθεί η διάκριση μεταξύ βιώσιμων και μη επιχειρήσεων.

    Για τους μη βιώσιμους δεν υπάρχει άλλη λύση από την καταγγελία των συμβάσεων και την προσδοκία ανάκτησης μέρους των οφειλών από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

    Στον αντίποδα, για τους βιώσιμους θα αναζητηθεί χρηματοδότηση και αν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν την εταιρεία τους, και δεν συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης, θα βρεθούν εκτός.

    Την ίδια στιγμή που γνωστά ονόματα θα οδηγηθούν σε απόσυρση, οι ευκαιρίες θα ισχυροποιήσουν άλλες επιχειρήσεις, επισημαίνουν τραπεζίτες που πραγματοποιούν προξενιά για deals εντός του 2016.

    Αμεσα αναμένεται η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Νίκας από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την Impala Invest ενώ ανάλογες αναδιαρθρώσεις βρίσκονται στα σκαριά, για παράδειγμα για τη  όπου προωθείται από τις τράπεζες λύση με εξαγορά της από διεθνές fund και την Δέλτα Τροφίμων.

    illustrate roubini

    Ριζική μεταβολή 

    Ως τον Ιούνιο αναμένεται η ριζική μεταβολή του επιχειρηματικού χάρτη μέσα από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Εκτιμάται ότι το 50% των δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή χορηγήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ, εμπίπτουν στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια, όπως και όσα έχουν αναδιαρθρωθεί ή εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα αθέτησης.

    Η διαδικασία αναδιάρθρωσης μεγάλων επιχειρήσεων και κλάδων θα αποτυπώσει σε μεγάλο βαθμό τη μορφή της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Η είσοδος στην αγορά εξειδικευμένων «παικτών» αναμένεται να προσδώσει την ευελιξία που έλειπε και δεν επέτρεψε παρά μικρή πρόοδο σε αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ακόμη μικρότερη σε παρεμβάσεις στο σύνολο κλάδων που πάσχουν.

    Τεχνογνωσία και κεφάλαια μπορούν να εισφερθούν μόνο από εξειδικευμένους παρόχους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη συνδιαχείριση των ΝPLs ή να αποκτήσουν πακέτα δανείων και επιχειρηματικές συμμετοχές.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες τη διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου, ο οποίος θα κληθεί να υποδείξει τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές για λύσεις για το συντονισμό αντιμετώπισης οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη.

    Ενισχυτικά λειτουργεί η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου και κυρίως του πτωχευτικού και η άρση εμποδίων νομικών και φορολογικών.



    ΣΧΟΛΙΑ