• Charge Ν Go

    Kona: Το ηλεκτρικό SUV της Hyundai

    • Τάκης Πουρναράκης

    Αφιέρωμα Charge N Go

    Mε πάνω από 1000 πωλήσεις και μερίδιο αγοράς 8,5% φέτος, το μικρό SUV της κορεάτικης φίρμας είναι καθιερωμένο στην ελληνική αγορά.

    Για μια σημαντική μερίδα του αγοραστικού κοινού η αξιοπιστία, το κόστος κτήσης και χρήσης αλλά και το χαμηλό προφίλ παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή ενός αυτοκινήτου. Η Hyundai παραδοσιακά είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη σε όλους όσοι ψάχνουν αυτοκίνητο με τα παραπάνω κριτήρια. Επιπλέον στην περίπτωση του Kona θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την πρακτικότητα των χώρων που διαθέτει το Κορεάτικο SUV.

    Το Kona διατίθεται με κινητήρες βενζίνης (1.0lt/120PS, 1.6lt/177PS), πετρελαίου (1.6lt/ 115PS ή 136PS) και υβριδική μηχανή (1.6lt/141PS).

    Πέρα όμως απ’ αυτά πλέον έχει και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, την Kona Electric by Hyundai. Μια έκδοση που επιδοτείται από το κρατικό πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με ποσό 6000 ευρώ έτσι η τιμή του από τις 37χ. πέφτει έως και τις 30χ. ευρώ αν υπολογιστεί και το πριμ απόσυρσης του παλιού αυτοκινήτου. Επιπλέον απολαμβάνει όλα τα προνόμια των εταιρικών αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων (σ.σ: δεν φορολογείται ο χρήστης για την παροχή, εκπίπτει το 130% των εξόδων κ.α.). Το KONA Electric, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό compact SUV της Hyundai, ξεπέρασε πρόσφατα το ορόσημο των 100.000 πωλήσεων παγκοσμίως. Οι συνολικές πωλήσεις του KONA Electric ανήλθαν σε 103.719 μονάδες στα τέλη Ιουνίου – μόλις δύο χρόνια από την έναρξη κυκλοφορία του.

    Το Κοna έχει δυο εκδόσεις: Η πρώτη με τη μεγάλη μπαταρία των 64 kWh έχει αυτονομία 484km με απόδοση 204 PS /150 ΚW και ροπή 395 Nm. Η δεύτερη έκδοση με την μπαταρία μέτριας χωρητικότητας 39 kWh, μπορεί να καλύψει με μια μόνο φόρτιση έως και 305km. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 136 PS/100 kW ενώ η ροπή παραμένει σταθερή στην εντυπωσιακή τιμή των 395 Nm.

    Η μπαταρία είναι ίδιας τεχνολογίας μ’ αυτή του κινητού σας τηλεφώνου (ιόντων λιθίου). Αν επιλέξετε να επιδοτηθείτε και για επιτοίχιο φορτιστή μπορείτε να υπολογίσετε πως με ρυθμό φόρτισης της 7,2 kwh, η φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) διαρκεί περίπου 10 ώρες για τη μεγάλη μπαταρία των 64kWh και 6 ώρες για τη μπαταρία των 39kWh. Μπορείτε επίσης να φορτίσετε σε μια κοινή οικιακή πρίζα αλλά υπολογίστε τριπλάσιο χρόνο. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται στη μάσκα του αυτοκινήτου, δίπλα στο λογότυπο Hyundai.

    Στην εξωτερική σχεδίαση, βασικό στοιχείο διαφοροποίησης του KONA Electric από το συμβατικό KΟΝΑ είναι η μάσκα χωρίς αεραγωγούς (προφανώς αφού δεν υπάρχει θερμικός κινητήρας δε χρειάζονται. Πέρα από την αισθητική βελτιώνεται και η αεροδυναμική του σχήματος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο του πρόσθιου σχεδιασμού του είναι οι LED προβολείς και οι αεροδυναμικές ζάντες αλουμινίου των 17 ιντσών. Στο εσωτερικό, η κεντρική κονσόλα/γέφυρα του ΚΟΝΑ Electric συνδυάζει τα κουμπιά P, N, D και R με τον επιλογέα shift by wire, και ακριβώς από κάτω βρίσκεται ένας μεγάλος χώρος για προσωπικά αντικείμενα.

    Ο καινούργιος πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 7,0 ιντσών εμφανίζει στοιχεία όπως ταχύμετρο, επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, ροή ενέργειας και επιλογή κίνησης. Ανάλογα με την χαρτογράφηση, το χρώμα του φόντου και οι ενδείξεις προσαρμόζονται. Το KΟΝΑ Electric διαθέτει μεγάλο χώρο αποσκευών με χωρητικότητα που κυμαίνεται από 332 έως 1.114lt (διθέσια διαμόρφωση) καθιστώντας το, ιδιαίτερα πρακτικό στην καθημερινή χρήση.

    Υπάρχει ευρεία γκάμα δυνατοτήτων διασύνδεσης, όπως το σύστημα infotainment με οθόνη αφής 10,25” που ενσωματώνει πλοήγηση με χάρτες 40 χωρών και δωρεάν ανανέωση, μέσα συνδεσιμότητας, καθώς και τα Apple CarPlay και Android Auto. Επίσης διαθέτει κάμερα οπισθοπορείας με εικονικές γραμμές καθοδήγησης.

    Όσον αφορά στην ενεργητική ασφάλεια το πακέτο Hyundai SmartSense διαθέτει: Υποβοήθηση αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης με ανίχνευση πεζών, Προειδοποίηση τυφλού σημείου και κάθετης κίνησης με όπισθεν, Υποβοήθηση παραμονής σε λωρίδα κυκλοφορίας, Έλεγχο κατάστασης οδηγού, Προειδοποίηση ορίων ταχύτητας, Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, Υποβοήθηση μεγάλης σκάλας προβολέων και προσαρμοζόμενο διατηρητή ταχύτητας (Cruise Control) με σύστημα Stop & Go. Μάλιστα υπάρχει και σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης.

    Το ΚΟΝΑ Electric δοκιμάστηκε στο Αυστραλιανό NCAP (Οκτώβριος 2019) και έλαβε διάκριση 5 αστέρων ANCAP. Στην Ελληνική αγορά το KONA Electric είναι διαθέσιμο στις εξής 4 διαφορετικές πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις: Premium 39kWh, Premium 64kWh, Distinctive 64kWh, Limited 64kWh. Η τιμολογιακή πολιτική του μοντέλου έχει τιμή εκκίνησης 37.190€ στην έκδοση Premium 39kWh και τις επόμενες εκδόσεις να διατίθενται ως εξής: η Premium 64kWh στα 42.990€, η Distinctive 64kWh στα 45.990€ φθάνοντας στη Limited 64kWh και τα 48.990€. Η κρατική επιδότηση ανάλογα την έκδοση κυμαίνεται από 5000 έως 6000 ευρώ τα οποία αφαιρούνται από τις άνωθεν τιμές.

    Αξίζει να τονιστεί ότι το ΚΟΝΑ Electric καλύπτεται με 5-ετή Εργοστασιακή Εγγύηση Χωρίς Όριο Χιλιομέτρων και η μπαταρία ιόντων λιθίου από εργοστασιακή εγγύηση 8 ετών ή 160.000km, όποιο συμβεί πρώτο. H Ηyundai λέει πως το κόστος τακτική συντήρησης του αυτοκινήτου μετά από 5 χρόνια και 75.000km θα είναι 630 ευρώ.

    ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Hyundai Kona Electric

    Κινητήρας: Ηλεκτρικός
    Ισχύς: 39 kWh (136ps) ή 64 kWh (204ps)
    Ροπή: 395NM
    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
    Κιβώτιο: Μια σχέση
    Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,9 ή 7.9 sec
    Τελική ταχύτητα: 155 ή 167 km/h (ηλεκτρονικά περιορισμένη)
    Μεικτή κατανάλωση: 14.3 ή 14.7kwh/100 km
    Εκπομπές CO2: 0 gr/km
    Τέλη κυκλοφορίας: 0 €
    Βάρος: 1535 kg
    Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.180/1.800/1.570 mm
    Μεταξόνιο: 2.600 mm
    Χώρος αποσκευών: 366 -1044lt (διθέσια διαμόρφωση)
    Τιμή: από 37.190 € (30χ. με την κρατική επιδότηση +απόσυρση)

    Διαβάστε ακόμα:

    Η ζωή στην Αθήνα με ένα ηλεκτρικό πατίνι

    Το πρόβλημα των ρύπων, αστυφιλία, υπερπληθυσμός

    Ενεργειακό αποτύπωμα, απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και το παράδειγμα Αστυπάλαιας

    Διαβάστε περισσότερα για την ηλεκτροκίνηση και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας στο μεγάλο αφιέρωμα Charge N Go του mononews.gr