• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Κέρδη 1,9% μετράει ο δείκτης τις πρώτες μέρες του 2020 και η Wall νέα ρεκόρ

    Wall Street


    Αργά αλλά σταθερά, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έκλεισε, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με θετικό πρόσημο στις 934,22 μονάδες (στα υψηλά ημέρας), διευρύνοντας τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς σε 1,91%. Αυτό όταν στη Wall Street οι δείκτες χτυπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν κλείνοντας σε πολυετή υψηλά.

    Χρηματιστές θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις μπορεί να έχουν σκαρφαλώσει στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά το Χ.Α. υστερεί σε αποδόσεις έναντι των ξένων. Η αιτία δεν είναι άλλη από την κρίση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολλά… όνειρα δεν μπορούν να γίνουν όταν ο συνολικός τζίρος ξεπερνάει τα 63,6 εκατ. ευρώ και ο καθαρός μόλις που υπερβαίνει τα 55 εκατ. ευρώ. Ο γεωπολιτικός κίνδυνος που έχει αναπτυχθεί τελευταία στην εύφλεκτη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, ο ρόλος και η απευκταία εμπλοκή της χώρας, τη στιγμή που η οικονομία γυρίζει σελίδα, είναι κάτι που απασχολεί τους επαγγελματίες της αγοράς και όχι μόνο. Μάλιστα με το θέμα ασχολήθηκε την Παρασκευή και το Bloomberg, γράφοντας για τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

    Και το Bloomberg, εννοείται ότι παρακολουθούν πρωτίστως οι ξένοι διαχειριστές. «Για την Αθήνα, μια πιθανή κίνηση της Τουρκίας σε αυτό το πεδίο θα θεωρηθεί ότι ξεπερνά τα όρια και η Ελλάδα δεν θεωρεί αρκετή μια δήλωση της ΕΕ ή μια απλή διπλωματική διαμαρτυρία, ώστε τα σχέδια της Άγκυρας να ανακοπούν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλές επιλογές, πέρα από το να παρεμποδίσει τις τουρκικές ασκήσεις ή να διακινδυνεύσει την πολιτική του αυτοκτονία. Και μετά τι; Εκείνοι που θυμούνται τον Ιανουάριο του 1996 γνωρίζουν ότι οι αρνητικές εξελίξεις δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδιασμού»…

    Σε τεχνικό επίπεδο, όπως γράφει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης, « ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 14 συνεδριάσεις πάνω από τις 900 μονάδες και δείχνει να έχει δέσει τις τιμές των υψηλών 5ετίας με την αργή μεν αλλά πλαγιοανοδική κίνηση δε που είναι σε εξέλιξη. Οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα (88,6 εκατ. ευρώ – 61 εκατ. ευρώ χωρίς πακέτα) και παρέχουν την απαραίτητη μάζα για την συνέχιση του κυκλικού ενδιαφέροντος. Ωστόσο, η ανέλιξη προς την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 950 μονάδων θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από την ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος προς το τέλος των συνεδριάσεων καθώς ο βαθμός δυσκολίας κατάκτησης νέων επιπέδων γίνεται πιο απαιτητικός. Η τάση παραμένει ανοδική τόσο σε βραχυχρόνιο όσο και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ενώ οι ταλαντωτές διατηρούν ακόμα ένα ικανοποιητικό περιθώριο έως τις υπερτιμημένες ζώνες που ενδεχομένως να λειτουργούσαν ως μια αφορμή για μια ήπια κατοχύρωση κερδών. Η ζώνη αυτή συμπίπτει με τις 950 μονάδες και θέτει πλέον ισχυρότερες προϋποθέσεις για την κατάληψη του εν λόγω επιπέδου».

    Από τα χαρτιά που ξεχώρισαν την Παρασκευή ήταν ο Μυτιληναίος με όγκο 484 χιλιάδων τεμαχίων, κάτι που είχε να συμβεί από τις 17 Δεκεμβρίου 2019. Η μετοχή επέστρεψε μετά από περίπου δύο μήνες πάνω από τα 10 ευρώ, κλείνοντας στα 10,10 ευρώ και εμφανείς τοποθετήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για την Aegean, στα 8,8 ευρώ και 3,12% για την Aegean, στα 7,94 ευρώ και 205 χιλιάδες τεμάχια (περίπου 64 χιλιάδες πακέτο). Στα 11,44 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, μετά τη χθεσινή βουτιά λόγω αποκοπής του μερίσματος, 1,14% ενισχύθηκε το Jumbo, καθώς ευνοείται από  το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και κίνηση προς τα 32,50 ευρώ για την Coca Cola.

    Μεγάλος όγκος και κέρδη 19% για την Ντόπλερ στην οποία άλλαξαν χέρια 151 χιλιάδες κομμάτια. Κέρδη 5,19% για την Κλουκίνας Λάπας με 112 χιλιάδες κομμάτια. Πτώση πάνω από 25 για την Αλουμύλ, η οποία, λέγεται, ότι τελικά συμφώνησε με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της, και 3,45% για την Audiovisual που την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνει το επιχειρηματικό σχέδιο της επόμενης 5ετίας.



    ΣΧΟΛΙΑ