• Σχόλιο Αγοράς

    Προς δέκατο πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Με τζίρο… παραλίας αφήνεται στην δέκατη ημέρα πτώσης της η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Περίπου 6,5 εκατ. ευρώ την ώρα γίνονται στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 793 μονάδες.

    Με εξαίρεση ΕΤΕ, Alpha, Aegean, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Coca Cola, οι απώλειες χαρακτηρίζουν τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο έμεινε κλειστό χθες, λόγω του εορτασμού της ημέρας του Δεκαπενταύγουστου, απορρόφησε, όπως προκύπτει, σε κάποιο βαθμό, τους χθεσινούς και προχθεσινούς κραδασμούς των ξένων χρηματιστηρίων.

    Αν κάπου μπορούν να βασιστούν οι επενδυτές την Παρασκευή, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δηλαδή, είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού στις ράγες της κανονικότητας με αύξηση των καθαρών εσόδων λίγο πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, στοιχείο που θα διευρυνθεί τους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό, γιατί αναμένονται οι πληρωμές των δόσεων από τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, την απόδοση της νέας ρύθμισης των 120 δόσεων, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.

    Ταυτόχρονα, πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί θεαματικά και πάλι, στα επίπεδα του 1,95%, αφήνοντας πίσω τους το ιταλικό πρόβλημα από το οποίο επηρεάστηκαν τα ελληνικά αξιόγραφα την περασμένη εβδομάδα.

    Ευχής έργο θα ήταν να βγουν αγορές, έστω και από τις… παραλίες για να ανακόψουν τις πωλήσεις των ξένων διαχειριστών, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, θεωρώντας ως ιδανικό το κλείσιμο πάνω από τις 805 μονάδες. Κάτι τέτοιο θα έβαζε την αγορά στο σενάριο της αντίδρασης και όχι της απαξίωσης, στην οποία έχει περιέλθει, με μεγάλη αγωνία και άγχος για τη συνέχεια.

    Alpha και Εθνική επέστρεψαν στο «συν», μετά την «εξαέρωση» στο 1,30 για την πρώτη και στο 1,89 για τη δεύτερη, αγγίζοντας το 1,35 και 1,96 αντίστοιχα.

    Κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας οι απώλειες για Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ, στα 0,64 ευρώ με απώλειες 1,69% η Eurobank.

    Ο Ελλάκτωρας ενισχύεται πάνω από τα 2 ευρώ, ενισχύεται οριακά και η Coca Cola, πιέσεις πάλι στον Μυτιληναίο, που υποχωρεί στα 9,6 ευρώ, ισχυρότερες για την Τέρνα Ενεργειακή στα 6,60 ευρώ, αλλά και για την «μαμά» ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 5,89 ευρώ με πολύ μικρούς όγκους.

    Από την… ηρωική περιφέρεια, «θαυμάζουμε» την άνοδο σχεδόν 10% του Παΐρη με μόλις… 5 κομμάτια ή το 6,47% της Φιερατέξ, με, επίσης, 5 μετοχές…

    «Γύρισε» σε αρνητικό πρόσημο η Αλουμύλ, με πτώση άνω του 2,5%, στα 1,14 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ