• Σχόλιο Αγοράς

    Κι όμως, το Χ.Α. κρατάει παρά το sell off στο εξωτερικό!

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Και πάλι καλά! Μπροστά στον ορυμαγδό των πωλήσεων που λαμβάνει χώρα στα ξένα χρηματιστήρια (Φραγκφούρτη – 2,3%, Παρίσι -2,55%, Λονδίνο 1%, Τόκιο -2,1%, τα futures στη Wall κατακόκκινα), το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να κρατάει δυνάμεις.

    Παρά τις απώλειες περί το 1%, στις 885 μονάδες, ο όγκος των συναλλαγών στις δεικτοβαρείς μετοχές δεν είναι τέτοιος που να συνιστά «ξεπούλημα».

    Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, παρατηρεί κανείς ότι στην Aegean δεν έχουν αλλάξει χέρια ούτε χίλια κομμάτια.

    Στην Coca Cola, μόλις 2 χιλιάδες, στον ΟΛΠ, που σήμερα έχει αφαιρεθεί το μέρισμα, περίπου 3.000 κομμάτια, στην ΓΕΚ Τέρνα περίπου 3.000 τεμάχια.

    Μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εμφανίζουν εκ της θέσης τους και εκ της διασποράς τους οι τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο της εξαέρωσης, μιας καλής δικαιολογίας δηλαδή, για είσοδο σε καλύτερες αποτιμήσεις.

    Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται η έκθεση της Fitch, από την οποία θα κριθεί το αν η χώρα και οι τράπεζές της θα αλλάξουν επενδυτική… πίστα (βαθμίδα).

    Επίσης, η αγορά θα πρέπει να έχει στην άκρη του μυαλού της ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεσμοθετεί φοροελαφρύνσεις, αλλά οι γραφειοκράτες των θεσμών στις Βρυξέλλες περιμένουν αντίμετρα για να εκπληρωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και το 2020.

    Κατά τα άλλα πιέσεις περί το 3% για την Αlpha Bank, στο 1,689 ευρώ, λιγότερο 1,23% οι πιέσεις στην Εθνική, που διαπραγματεύεται στα 2,568, ενώ χθες ξεφορτώθηκε επιπλέον κομμάτι της έκθεσής της σε κόκκινα δάνεια.

    Πτώση ελαφρώς άνω του 2% για την Eurobank, στα 0,834 ευρώ και 3,3% η πτώση για την Πειραιώς, στα 2,96 ευρώ.

    Ωστόσο, Μυτιληναίος, Motor Oil και ΟΤΕ δείχνουν προς το παρόν αντιστάσεις.

    Πτώση 2,8% για τη ΔΕΗ, στα 2,73 ευρώ, μικρές απώλειες για τον Ελλάκτωρα και την ΕΥΔΑΠ.

    Οι συναλλαγές κινούνται στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ και οι χρηματιστές εξακολουθούν να δηλώνουν προσοχή, λόγω της ανόδου των αποτιμήσεων, θεωρώντας ταυτόχρονα την όποια διόρθωση (ασφαλώς μικρού εύρους), καλοδεχούμενη.



    ΣΧΟΛΙΑ