• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ξέσπασαν κάποιες μετοχές, αλλά…

    Wall Street


    Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς με ασφάλεια ότι το κλίμα γύρισε στην αγορά. Ή ότι μία συνεδρίαση ήταν καταλυτική για να αλλάξει η τάση και να καλυφθεί η ζημιά των 100 μονάδων σε μία μόνο συνεδρίαση. Το αντίθετο μάλιστα, ειδικά όταν ο γενικός δείκτης α) δεν τερματίζει στα υψηλά ενδοσυνεδριακά   επίπεδα, τις 837 μονάδες, β) δεν διατηρεί τα κέρδη του άνω του 2%, γ) αυτονομείται δήθεν, όταν οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά το sell off της Δευτέρας στο κόκκινο, που σημαίνει ότι η επόμενη μέρα δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για μία καλή συνέχεια και δ) τα funds που τοποθετούνται υπολογίζουν ότι μπαινοβγαίνουν σε μία αναδυόμενη και συνάμα ρηχή αγορά.

    Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες, το ελληνικό 10ετές κινείται πάνω από 1,05%, όταν το αντίστοιχο ιταλικό, με διαπιστωμένα 250 κρούσματα κορωναϊού και επτά θανάτους δεν έχει αγγίξει καν το 1%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την αγορά, το πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση η εγχώρια κεφαλαιαγορά σε εισαγόμενες πιέσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο, αλλά και το πόσο ανάγκη υπάρχει για την υλοποίηση ουσιαστικών επενδύσεων που θα διατηρήσουν ανέπαφους τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε την Τρίτη κατά 1,89%, στις 833,81 μονάδες, παρά το γεγονός ότι μέσα στη συνεδρίαση έγραψε χαμηλό στις 812 μονάδες. Αν θέλουμε να μιλάμε για επιστροφή της αισιοδοξίας θα πρέπει ο δείκτης να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Αντ’ αυτού υπάρχει ο φόβος διατήρησης στα τρέχοντα επίπεδα μιζέριας. Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 109,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Βλέποντας πολλά funds την αγορά να φεύγει ανοδικά, έκλειναν άρον άρον ανοιχτές θέσεις τους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, δικαιολογώντας τον υψηλό τζίρο.

    Η πτώση κατά 3,2% της μετοχής της Coca Cola στα 31,5 ευρώ και 1,13% της Motor Oil, στα 17,55 ευρώ, φρέναραν την αγορά.

    Ισχυρά κέρδη κατέγραψε ο τραπεζικό κλάδος πάντως, με την Alpha να ενισχύεται 3,97%, στο 1,596 ευρώ 4,51% η ΕΤΕ, στα 2,47 ευρώ, 7,45% η Eurobank, στα 0,699 ευρώ και 4,86% η Πειραιώς, στα 2,59 ευρώ.

    Πάνω από 2% τα κέρδη για ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, πάνω από 5% η άνοδος για το Jumbo, καθώς υπάρχουν διαβεβαιώσεις για υπεραποθεματοποίηση προϊόντων, 7,68% η αντίδραση στην ΕΥΔΑΠ, στα 7,57 ευρώ, 8,18% η άνοδος για τη ΔΕΗ, στα 3,80 ευρώ, άνω του 5% η άνοδος για την ΓΕΚ/Τέρνα, σχεδόν 3% η ααντίδραση για τη Βιοχάλκο και σχεδόν 4% τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργεριακή. Επιστροφή στα 8 ευρώ για τον Μυτιληναίο.



    ΣΧΟΛΙΑ