• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Επίθεση στην Big Cap


    Το ίδιο έγινε τον Οκτώβριο, το ίδιο τον Νοέμβριο, το ίδιο και τον Δεκέμβριο.

    Η αγορά κατηφορίζει κάτω από τις 890 – 900 μονάδες, στις 822 τον   Οκτώβριο και στις 855 τον Νοέμβριο. Η οπισθοχώρηση ξεκινούσε και στις δύο περιπτώσεις από τα προαναφερόμενα επίπεδα. Εξαέρωση; Κατοχύρωση κερδισμένων λίγο πριν από το κλείσιμο της χρονιάς; Ή μήπως πωλήσεις άλλων μετοχών προκειμένου οι επενδυτές να συμμετάσχουν σε placements, όπως το αυριανό της ΕλβάλΧαλκόρ, το ομολογιακό της Ελλάκτωρ που αναμένεται εντός της εβδομάδας και τις εν εξελίξει αυξήσεις κεφαλαίου σε BRIQ και Lamda;

    Πλέον οι επενδυτές είναι υποψιασμένοι για το τι «σκαρώνεται» στις αρχές κάθε μήνα στο Χρηματιστήριο, υποστηρίζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι απόλυτο λογικό όταν παράλληλα τρέχουν διαδικασίες ενίσχυσης ρευστότητας των επιχειρήσεων (αμκ, ομολογιακά) οι επενδυτές να είναι φειδωλοί.

    Ωστόσο, ο τζίρος ανήλθε στα 74 εκατ., ευρώ. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται κλίμα αστάθειας στην Ευρώπη την Τρίτη με τον Dax στην Φραγκφούρτη σε θετικό πρόσημο και τον Cac στο Παρίσι να υποχωρεί. Οι απώλειες συνεχίζονται και την Τρίτη στη Wall Street, που άνοιξε με βουτιά 400 μονάδων.   Καθόλου καλά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα δεν είναι τα νέα και από την πορεία του 10ετούς ομολόγου που πλέον σκαρφαλώνει στο 1,56%.

    Η αγορά περιμένει τόσο τον «Ηρακλή», όσο και το αν και και κατά πόσο θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία οι φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης, οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στην δημιουργία νέων επενδύσεων, σε προσλήψεις προσωπικού και στην επανενεργοποίηση φορολογικά εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει εκτός αγορά εργασίας.

    Την ίδια ώρα δεν μπορεί να αγνοηθεί η Bank of America/Merrill Lynch που σε έκθεσή της προκύπτει η επιφυλακτικότητά της για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, παρά το κλίμα ευφορίας που απορρέει από το οικονομικό επιτελείο.  O οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη Eurobank, μειώνοντας οριακά την τιμή-στόχο στα 1,09 από 1,12 ευρώ (περιθώριο ανόδου 17%). Διατηρεί επίσης το «neutral» για την Alpha Bank, με την τιμή-στόχο υψηλότερα, στα 2,1 από 2,04 ευρώ (περιθώριο ανόδου 12%).

    Παράλληλα, διατηρεί τη σύσταση «underperform» τόσο για την Εθνική, αυξάνοντας ωστόσο την τιμή-στόχο στα 3,16 από 3,04 ευρώ (περιθώριο 5%), όσο και για την Πειραιώς, ανεβάζοντας το στόχο στα 3,08 ευρώ από 3,04 ευρώ (περιθώριο -2%). Oι απώλειες στην Alpha φάνηκε να περιορίζονται και διευρύνθηκαν πάνω από 3% στην Πειραιώς.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. «μαζεύτηκε» από τα χαμηλά των 873 μονάδων, στις 871 μονάδες και απώλειες 1,31%.

    Με εξαίρεση την Alpha Bank λοιπόν, ούτε μία μετοχή της Big Cap κατάφερε να κλείσει σε θετικό πρόσημο την Τρίτη. Aegean, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος έκλεισαν με απώλειες πάνω από 2%. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ και Coca Cola έγραψαν πτώση πάνω μία ποσοστιαία μονάδα.

    Το δικαίωμα της Λάμδα σημείωσε νέα πτώση, αυτή τη φορά 7,5%, κλείνοντας στα 0,37 ευρώ. Η δε μετοχή υποχώρησε στα 7,04 ευρώ, που ήταν και τα χαμηλά ημέρας



    ΣΧΟΛΙΑ