• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συσσώρευση στις 900 μονάδες


    Στα όρια των 900 μονάδων υποχωρεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α., μετά το υψηλό έτους και σχεδόν 5ετίας που άγγιξε χθες, με τις συναλλαγές κοντά στα 16 εκατ. ευρώ.

    Μετά από μιάμιση ώρα συναλλαγών οι επενδυτές αναλίσκονται σε κινήσεις περιορισμένου εύρους, μόνο και μόνο για να μην διαταραχθούν οι υψηλές αποδόσεις, οι υψηλότερες στον κόσμο, πάνω από 45% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019.

    Εντολές αγορών βγαίνουν και πάλι στη ΔΕΗ, ενώ ακολουθούν τα ΕΛΠΕ, αφού είναι διάχυτη η πληροφορία ότι η κυβέρνηση, αν πουλήσει μετοχές του Δημοσίου από το 35% που κατέχει σήμερα στον όμιλο, θέλει να το κάνει σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ούτως ώστε να περιοριστούν τυχόν αντιδράσεις από το discount που θα ζητήσουν τα ξένα funds.

    Τα ΕΛΠΕ επανακάμπτουν στα 8,47 – 8,50 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ εξακολουθεί να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, στα 4,12 ευρώ και όγκο ως αυτή την ώρα σχεδόν 200 χιλιάδων τεμαχίων.

    Κατά τα άλλα, διόρθωση από τα υψηλά των 19,24 ευρώ για την μετοχή της Jumbo, στα 18,95 ευρώ, τον ΟΠΑΠ που υποχωρεί από τα πολυετή υψηλά του στα 11,93 ευρώ και τον ΟΤΕ που καταγράφει απώλειες και υποχωρεί στα 13,57 ευρώ, καθώς η διοίκηση καλείται να διαχειριστεί τις εργασιακές σχέσεις με το προσωπικό.

    Στις τράπεζες και την Πέμπτη επικρατεί χαμηλό βαρομετρικό, με την Alpha να υποχωρεί στο 1,89, την Πειραιώς κάτω από τα 3 ευρώ και την Eurobank και την Εθνική να κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, στα 0,878 ευρώ και 2,965 ευρώ αντίστοιχα, αλλά σε θετικό πεδίο. Τρίτη μέρα ανόδου για τον Ελλάκτωρα, στο 1,678 ευρώ και profit taking σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ/Τέρνα.

    Σχεδόν ισορροπία μεταξύ των μετοχών που ενισχύονται και αυτών που υποχωρούν αφού 36 υποχωρούν και 32 ενισχύονται.

    Το ελληνικό δεκαετές ωστόσο ενισχύεται και πάλι στο 1,356%, αν και η εκτίμηση είναι ότι την επόμενη χρονιά θα μειωθεί τόσο που το spread με το γερμανικό bund θα διαμορφωθεί στις 100 μονάδες βάσης.

    Πέρα από αυτό, πάντως, η πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει μέσα στο 2020 άλλα 2 δις. ευρώ στο ΔΝΤ σε συνδυασμό με την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα, αποτελούν δεδομένα που μάλλον αρέσουν στους ξένους, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Κι αυτό που μένει είναι να αποτυπωθεί στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

    Στην περιφέρεια, το ενδεχόμενο αποχώρησης Κυριακού από τον Περσέα σε καλύτερη αποτίμηση, ενισχύει την μετοχή στο 1,21 ευρώ και κέρδη πάνω από 5%, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για τον Κέκροπα παρά τη δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, καθώς ως αυτή την ώρα έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 22 χιλιάδες τεμάχια με την μετοχή να ενισχύεται σχεδόν 7,7%, στο 1,952 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ