• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σήκωσαν κεφάλι τα small caps

    Wall Street


    Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κόπωση στις τράπεζες, όπου παρατηρήθηκαν και πάλι πακέτα λίγο πριν από το κλείσιμο, μεγάλες απώλειες για τον ΟΠΑΠ, εξαιτίας της αποκοπής του μερίσματος 1 ευρώ, εντολές αγορών στις μικρομεσαίες κεφαλαιοποιήσεις και βεβαίως μικρός τζίρος, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης κινούμενος σε μικρό εύρος διακύμανσης μεταξύ 923 – 932 μονάδων, έκλεισε τελικά στα υψηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.

    Για την ακρίβεια, οι συναλλαγές τερματίστηκαν στις 932,13 μονάδες και με τζίρο σχεδόν 69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,30 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Την τελευταία στιγμή έγιναν προσυμφωνημένες συναλλαγές στην Πειραιώς, 311 χιλιάδες τεμάχια, στην Autohellas δύο από 51.725 και 48275 τεμ. Αντίστοιχα, στην Alpha 250 χιλιάδες, την ΕΤΕ 251 χιλιάδες και στην Eurobank 1 εκατ. τεμάχια. Ειδικά για τις τράπεζες, ο απόηχος της αλλαγής θεματοφύλακα από ξένους επενδυτές συνεχίζεται.

    Οι καθαρές συναλλαγές λοιπόν, διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από τα 56 εκατ. ευρώ, αλλά η πλειοψηφία των μετοχών έκλεισε με κέρδη, 63, έναντι 51 πτωτικών, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον επέστρεψε στα μικρομεσαία χαρτιά. Κέρδη πάνω από 2% κατέγραψε η Βιοχάλκο (σ.σ. τα χαρτιά του ομίλου εμφανίζονται με άλλο πρόσωπο στο ξεκίνημα της χρονιάς, μένει να διατηρηθεί…) και η Jumbo. Οι απώλειες του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν σε 6,28%, στα 11,34 ευρώ, με χαμηλό ημέρας τα 11,15 ευρώ.

    Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 8,28 ευρώ, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 1,8%, στο 1,88 ευρώ και ακολούθως πάνω από 1% ανήλθαν τα κέρδη στην Εθνική, που επέστρεψε στα 3 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων τα 3,14) και η ΕΧΑΕ που συνεχίζει να ενισχύεται, προφανώς λόγω των πακέτων στο ταμπλό από τις τράπεζες. Η ΔΕΗ έγραψε υψηλό ημέρας στα 4,31 ευρώ και έκλεισε χαμηλότερα στα 4,23 ευρώ με κέρδη 0,5%. Κοντά στο 1% η άνοδος στην ΜΟΗ και στα 9,93 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση ασφαλείας, ο Μυτιληναίος.

    Από τα small caps κέρδη 14,6% για τους Ευρωσυμβούλους, στα 0,25 ευρώ και 33 χιλιάδες τεμάχια, ενώ ενισχύθηκαν χαρτιά που έχουν εικόνα κάτω του 1 ευρώ στο ταμπλό!

    Σημειωτέον, ότι αύριο λήγουν τα παράγωγα μηνός, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι χρηματιστές που στέκονται στο κλίμα συναίνεσης για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ενδεικτικό της πολιτικής σταθερότητας και ομαλότητας που θέλουν οι ξένοι.

    Κατά τα άλλα, στο Χ.,Α. οι κινήσεις παραμένουν προσεκτικές εξαιτίας των γεωπολιτικών αναταράξεων με ευθύνη της Τουρκίας.  Από την άλλη, οι εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων παραμένουν θετικές για το Χ.,Α. και την οικονομία, με την Eurobank Χρηματιστηριακή να αναμένει διατήρηση του καλού κλίματος στην αγορά και φέτος.



    ΣΧΟΛΙΑ