• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε – «Κράτησαν» οι τράπεζες πλην Πειραιώς

    • NewsRoom

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Δεν τα κατάφερε τελικά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο και έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 655,79 μονάδες, έχοντας κινηθεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μεταξύ 655,71 μονάδων (-0,43%) και 670,31 μονάδων (+1,79%).

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 125 χιλ. τεμάχια.

    Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,47%, στις 1.587,79 μονάδες, της μεσαίας στο -0,15%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 377,67 μονάδες.

    Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να ξεκίνησε ανοδικά, ακολουθώντας το ενθουσιώδες κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά ο ΓΔ αποσυνδέθηκε στην πορεία από τις υπόλοιπες αγορές, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη του και επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που έβλεπαν ως πιθανότερο σενάριο για τη σημερινή συνεδρίαση τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και χαμηλή συναλλακτική κίνηση, καθώς ξεκινά για τα καλά η περίοδος της θερινής ραστώνης. Οι πολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν επίσης την αγορά, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις εξελίξεις, τόσο σε σχέση με όλα αυτά που έρχονται στη δημοσιότητα όσο και σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του κορονοϊού και τις επιπτώσεις του στον τουρισμό και την ευρύτερη οικονομία.

    Για πολλή ώρα, ωστόσο, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειχνε να ακολουθεί το επίμονα αισιόδοξο -αν και εύθραυστο- κλίμα που επικρατεί διεθνώς, με όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν προς το παρόν κέρδη, έστω και αν συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κορονοϊού. Και όλα αυτά την ώρα που η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά παραμένει γύρω στο 40% πάνω από τα χαμηλά του Μαρτίου, εν μέσω μιας οικονομικής ανάκαμψης αμφίβολης διάρκειας και ισχύος.

    Είναι ενδεικτικό ότι η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι πλέον αναμένει ευρύτερη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας φέτος, με τον ρυθμό ανάκαμψης στο τρίτο τρίμηνο να μην είναι τόσο ισχυρός όσο αναμενόταν.

    Οι προσδοκίες πάντως των επενδυτών παραμένουν υψηλές, καθώς επιμένουν να ποντάρουν στο θετικό σενάριο για την οικονομία. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα στην Κίνα, όπου ο δείκτης Shanghai Composite Index έκανε άλμα 5,8% -το μεγαλύτερο από το 2015-, με το το πρωτοσέλιδο editorial των Securities Times να υπογραμμίζει σήμερα ότι το ζητούμενο μιας «υγιούς» ανοδικής αγοράς μετά την πανδημία είναι σήμερα σημαντικότερο για την οικονομία από ποτέ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα κινεζικά social media να πλημμυρίσουν αναζητήσεις σχετικά με το «άνοιγμα χρηματιστηριακού λογαριασμού»!

    Στα της εγχώριας αγοράς και πάλι, οι τράπεζες έδωσαν σήμερα ισχυρό «παρών», με Εθνική, Eurobank, Alpha Bank να καταγράφουν κέρδη και μόνο την Πειραιώς να κλείνει με απώλειες στο -0,68%.

    Αμετάβλητη η Intralot, κέρδη 0,33% για τα ΕΛΠΕ, στο +0,74% η Ελλάκτωρ, απώλειες για τη ΓΕΚ Τέρνα, με το ομόλογο «γίγα» των 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα να κάνει σήμερα πρεμιέρα διαπραγμάτευσης, πτωτικά κατά 1,30% η Τιτάν, στο +0,22% η ΔΕΗ, με κέρδη 1,07% η Jumbo, μικρά κέρδη για τον ΟΤΕ, απώλειες για ΟΠΑΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ