• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Μετά από περίπου 5 χρόνια πάνω από τις 900 μονάδες ο γενικός δείκτης, 47% τα κέρδη της χρονιάς


    Έστω και για 0,01% ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σε υψηλά σχεδόν 5ετίας, πάνω από τις  901,58 μονάδες και με τον τζίρο στα 85,7 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο ημίωρο γύρισε η Alpha και η Coca Cola και έκλεισε σε νέα πολυετή υψηλά ο ΟΠΑΠ, ενώ διευρύνθηκε η άνοδος της Πειραιώς και της Βιοχάλκο, θυγατρική της οποίας, όπως πληροφορείται το mononews.gr, κρύβει ειδήσεις στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.  Κέρδη 47% από την αρχή του χρόνου και 1,18% στην εβδομάδα.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα κέρδη του μήνα διαμορφώνονται σε 2,19%. Το κλίμα στο Χ.Α. και τις ξένες αγορές είναι απόλυτα θετικό σχολιάζουν οι χρηματιστές. Η κυβέρνηση «εξαργυρώνει» με τις αγορές που συντελούνται στο χρηματιστήριο την πολιτική των επενδύσεων που ακολουθεί, όπως αυτή προκύπτει από το φορολογικό νομοσχέδιο. Η μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%, η μείωση της φορολογίας στα αμοιβαία, η κατάργηση της φορολογίας στα stock options, ανοίγουν το δρόμο στους ξένους επενδυτές. HSBC και Morgan Stanley,  σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δύο από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά το τελευταίο διάστημα.

    Τεχνικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Beta Χρηματιστηριακή κ. Μάνο Χατζηδάκη, «η συσσώρευση μετατοπίσθηκε ελαφρώς υψηλότερα με το τζίρο να ενισχύεται μεν αλλά να μην επαρκεί για μια ισχυρή πειστική διαφυγή από την ζώνη των υψηλών του Ιουλίου. Το γεγονός βέβαια ότι ο Γενικός Δείκτης «δουλεύει» σε αυτή την περιοχή δύο εβδομάδες έχει αδυνατίσει την προσφορά και ενδεχομένως η προϋπόθεση της ισχυροποίησης των συναλλαγών να μην είναι τόσο απαιτητή τουλάχιστον στην φάση της κατάκτησης των νέων υψηλών.

    Οι αγοραστές έδειξαν σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας διάθεση να κρατήσουν τα κεκτημένα και να ενισχύσουν την παρουσία τους στα κλεισίματα των τιμών διατηρώντας έστω και οριακά το δείκτη πάνω από τα προηγούμενα κλεισίματα». Σύμφωνα με τον αναλυτή, «οι ταλαντωτές λόγω της ήπιας μεταβλητότητας βρίσκονται ακόμα στην ουδέτερη ζώνη και αυτό είναι άλλο ένα καλό νέο για τους κατέχοντες καθώς το δυνητικό περιθώριο έως την πρώτη αντίσταση έχει πλέον μετατοπισθεί στις 940 μονάδες.

    Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι η δομή της ανόδου και το μοτίβο της κατάκτησης νέων υψηλών. Όλη η ζώνη των 880 – 900 μονάδων έχει πλέον χαρακτήρα στήριξης αποτελεί δηλαδή ένα βραχυπρόθεσμο ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη διόρθωση. Για τους αισιόδοξους αυτό είναι και το μεγαλύτερο κέρδος του αργού μεν αλλά θετικού Νοεμβρίου. Η επίτευξη νέων φετινών υψηλών την Παρασκευή διατηρεί το σενάριο της ανόδου το οποίο κάποια στιγμή στην κορύφωση του θα αποκτήσει και momentum».

    Βιοχαλκο και ο Ελλάκτωρ συνέβαλαν στο θετικό πρόσημο του δείκτη με το 3,44% και 3,18%αντίστοιχα. Ακολούθως, Σαράντης και Μυτιληναίος κατέγραψαν άνοδο 2,6% ο καθένας, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Cenergy και ΔΕΗ. Μικρή άνοδος για Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα και Coca Cola. Από τις μετοχές που υποχώρησαν καταγράφονται Jumbo και Εθνική που έκλεισαν με πτώση 1,73% και 1,66% αντίστοιχα, ενώ με μικρές απώλειες ακολούθησαν Motor Oil, Titan, Eurobank, ΟΤΕ και ΑΔΜΗΕ.

    Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, η επικείμενη έκδοση ευρωομολόγου από την Ελλάκτωρ, δεδομένου ότι οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν ήδη, αλλά και η ανακοίνωση πως η EBRD απέκτησε το 9% της ομολογιακής έκδοσης του Μυτιληναίου την προηγούμενη εβδομάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ