• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Δεύτερη φορά μέσα στο μήνα έσπασε τις 900 μονάδες…

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Άσχημο ξεκίνημα στην εβδομάδα για την αγορά, αφού ο γενικός δείκτης τερμάτισε τις συναλλαγές την Δευτέρα στα όρια των 900 μονάδων και με τζίρο μόλις στα 54,1 εκατ. ευρώ.

    Με το κλείσιμο στις 902,98 μονάδες και απώλειες 0,87%, η εικόνα της αγοράς κρίνεται ιδιαίτερα εύθραυστη. Και τούτο διότι, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές, τρέχουν οι εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από τις τράπεζες, όπως αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες με την Πειραιώς και όπως συνέβη πριν από μία εβδομάδα με την Alpha.

    Δεν αποκλείεται δε, οι χαμηλές πτήσεις να συνδέονται με τις επικείμενες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν περί εισόδου ή αποχώρηση από αυτούς ελληνικών τίτλων. Το θέμα του κορωναϊού δε,  δεν απασχολεί την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, στο βαθμό που απασχολεί τους ξένους επενδυτές. Οι τελευταίοι αναμένουν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και στο να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις, να εξυγιανθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί και να βγουν οι στόχοι της κυβέρνησης για ανάπτυξη πάνω από 2,8% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2020.

    Το πιθανότερο σενάριο πια, μιας και βαδίζουμε στον δεύτερο μήνα της χρονιάς είναι η αγορά να μην δικαιολογήσει τις προσδοκίες για συνέχεια της καλής περιόδου που ξεκίνησε το 2019. Μένει να φανεί…

    Τεχνικά πάντως, η ευκολία διάσπασης για δεύτερη φορά των 900 μονάδων δείχνει το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα σε διεθνείς πιέσεις. Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά κέρδη, έστω και οριακά στην Wall Street, το Χ.Α. κινείται στη λογική των προσεκτικών επιλογών εκ μέρους των επενδυτών.

    Για την ιστορία πάντως, τη Δευτέρα, το ελληνικό δεκαετές έδειξε ότι βρίσκεται σε άλλο… κόσμο  σε σχέση με το Χρηματιστήριο. Η δεκαετία έγραψε μέσα στη μέρα κίνηση κάτω και από το 1%, με το ιταλικό στο 0,94%. Δηλαδή, πρόκειται για απόδοση ρεκόρ, όταν η χώρα δεν έχει καν ακόμα επενδυτική βαθμίδα.

    Alpha Bank, Jumbo, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή είναι οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Απώλειες πάνω από 3% για τον ΟΤΕ και πάνω από 1%για τον ΟΠΑΠ (μπήκαν οι νέες μετοχές και πληρώθηκε το μέρισμα), Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Aegean (αν και ξεκίνησε θετικά. Μεγάλες επίσης, άνω του 2% ήταν οι απώλειες στην Motor Oil και τη ΔΕΗ, που υποχώρησε στα 4,10 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ