• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση που δεν πείθει…


    Θετικό πρόσημο και κέρδη 0,8%, στις 888,64 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α. Προφανώς και το θετικό κλείσιμο αντικατοπτρίζει την αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και της Wall Street μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα βρίσκονται σε καλό σημείο. Πλην όμως, αν κρίνουμε από τον χαμηλό τζίρο στο Χ.Α., μόλις 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. ευρώ αποτελούν πακέτα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το ενδιαφέρον για περαιτέρω ρίσκο περιορίζεται. ΔΕΗ, Coca Cola, Jumbo, Εθνική και Πειραιώς ήταν οι πρωταγωνιστές.

    Την ίδια ώρα, αναβολή για μία εβδομάδα δόθηκε από την διοίκηση της Βιοχάλκο στο placement  για το 8% της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ενώ, την ίδια στιγμή, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το απόγευμα της Πέμπτης τελικά κλείνει το βιβλίο προσφορών της Ελλάκτωρ για την έκδοση του ομολογιακού προκειμένου να αντληθεί ποσό μέχρι 600 εκατ. ευρώ.

    Στα καλά νέα της ημέρας, αν και προεξοφλημένο ως γεγονός, η προοπτική συμφωνίας στο Εurogroup για την επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα ANFAs, ενεθάρρυνε τους αγοραστές, ενώ ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, οι ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τις θέσεις τους σε ότι έχει να κάνει με την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ποντάροντας πλέον σε νέα κέρδη το επόμενο έτος. Χρονιά, που εκτός από τις προσδοκίες για επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και της κατοχύρωσης επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, μπορεί να επιφυλάσσει και κινδύνους. Κίνδυνοι, που στην παρούσα φάση συνδέονται με το πώς θα τρέξει το πρόγραμμα Ηρακλής, η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά και γεωστρατηγικοί, όπως προκύπτει από την ανακόλουθη συμπεριφορά της Άγκυρας και την ΑΟΖ.

    Κατά τα άλλα, το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων σημείωσε πτώση σε αρνητικά επίπεδα για πρώτη φορά στην ιστορία και στο -0,02%, με την έκδοση να καλύπτεται κατά 2,11 φορές.

    Σε ότι αφορά στην κίνηση των μετοχών, ξεχώρισε η Jumbo με άνοδο 4,41%, ενώ και ο Σαράντης έκλεισε με σημαντικά κέρδη 3,23%,, η Aegean με 3,07% και πάνω 2% κέρδη κατέγραψαν Πειραιώς, Φουρλής και ΔΕΗ και πάνω από 1% Λάμδα, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ.

    Θετικό το πρόσημο ακόμα για Εθνική, ΟΠΑΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, Eurobank, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola, ενώ με απώλειες έκλεισαν οι Titan, Ελληνικά Πετρέλαια και Cenergy. Ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 1,39% και η Τέρνα Ενεργειακή με πτώση 1,76%.



    ΣΧΟΛΙΑ