• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Άνοδος που δεν πείθει…


    Κίνηση στις 756 μονάδες για τον τραπεζικό κλάδο και με τα περισσότερα κέρδη στο ταμπλό πάνω από 2%, οι επενδυτές οδηγούν την αγορά οριακά πάνω από τις 830 μονάδες, χωρίς όμως, να έχει διαφύγει τον κίνδυνο (η αγορά) για τα χειρότερα.

    Αντίδραση στο 1,54 ευρώ για την  Alpha, με άνοδο 1,6%, στα 2,46 ευρώ ενισχύεται η Εθνική, με άνοδο σχεδόν 2,8%, κάτω από 1% η αντίδραση στην Eurobank και άνω του 4% η αντίδραση στην Πειραιώς, στα 2,73 ευρώ.

    Επίσης, ευνοϊκά στο θετικό πρόσημο της αγοράς λειτουργεί το +3% της Βιοχάλκο, στα 3,53 ευρώ και το 3,59% της ΔΕΗ, που ανακάμπτει στα 2,94 ευρώ. Στα 8,20 ευρώ ανακάμπτουν τα ΕΛΠΕ, με απώλειες όμως, η Motor Oil, στα 21,18 ευρώ. Κέρδη 1% για την Τέρνα Ενεργειακή που ανακοίνωσε την έκδοση ομολογιακού και λιγότερο για την ΓΕΚ/Τέρνα.

    Και πάλι προβληματίζει η Ελλάκτωρ με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν ότι πωλητής είναι εις εκ των μετόχων μειοψηφίας. Το χαρτί διαπραγματεύεται στο 1,66 ευρώ με περίπου 194 χιλιάδες τεμάχια όγκο.

    Από τα μικρότερα χαρτιά, πιέσεις βγαίνουν στην MLS και σήμερα, στα 2,99 ευρώ, παρά τις εξηγήσεις της διοίκησης με επιστολή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ότι θα αποπληρωθεί κανονικά στη λήξη του το ομόλογο που έχει εκδώσει και πως συζητεί τη διείσδυσή της σε δύο νέες ακόμα ξένες αγορές για τα προϊόντα της. Ο όγκος συναλλαγών ξεπερνάει τις 61 χιλιάδες τεμάχια.

    Και όχι μόνο. Νέες πιέσεις για την Lamda, ενόψει έκτακτης γενικής συνέλευσης την Πέμπτη, με την μετοχή να χάνει και τα 7,40 ευρώ. Όλα δείχνουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει χαμηλότερα… Αντίδραση για την Ιντραλότ και την Ιντρακάτ, πιέσεις για την Ιντρακόμ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται πάντως, 56 ενισχύονται και 22 υποχωρούν, ενώ ο τζίρος ξεπερνάει τα 18,3 εκατ. ευρώ.

    Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους α) στην τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου της Lamda, β) στις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις (π.χ. 150 εκατ. ευρώ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή),  γ) τα τυχόν discounts στα placements ενόψει αποκρατικοποιήσεων και δ) στο αν η S&P θα ανεβάσει το αξιόχρεο της Ελλάδας, θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις 25 Οκτωβρίου.

    Ως προς το εξωτερικό,  τα θέμα είναι γνωστά. Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, προοπτικές ύφεσης στην Ευρώπη, παρεμβάσεις κεντρικών τραπεζών και από τις δύο άκρες του Ατλαντικού.

    Το ενδεχόμενο να βρεθεί το Χ.Α. πιο κάτω, στα όρια των 800 μονάδων είναι πιθανό, σύμφωνα με τους αναλυτές, εφόσον οι «ελληνικές εξελίξεις» (αυξήσεις κεφαλαίου, ομολογιακές εκδόσεις κ.ά) που προαναφέρθηκαν συμβούν για «αναπτυξιακούς λόγους». Να πιεστεί η αγορά, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από τους αναλυτές, σε τούτα τα επίπεδα γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει και στη συνέχεια… πεδίον δόξης λαμπρό. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Σίγουρα απειλή διάσπασης προς τα κάτω, των 800 μονάδων.



    ΣΧΟΛΙΑ