• Σχόλιο Αγοράς

    Ανάκαμψη για το πετρέλαιο μετά τα χαμηλά επτά μηνών

    • NewsRoom


    Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Πέμπτη, αλλά παρέμειναν κοντά στα χαμηλά οκτώ μηνών, καθώς η παράταση των μέτρων περιορισμού του COVID-19 από την Κίνα ενέτεινε τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας θα έπληττε τη ζήτηση καυσίμων.

    Το Brent παράδοσης Νοεμβρίου πρόσθεσε 1,15 δολάρια ή 1,3% στα 89,15 δολάρια το βαρέλι.. Το πετρέλαιο Οκτωβρίου ανεβαίνει κατά 1,60 δολάρια ή κοντά στο 2% για να κλείσει στα 83,54 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές άντλησαν κάποια υποστήριξη από την απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών από ευρωπαίους αγοραστές.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου λίγες ώρες αργότερα, αυξάνοντας τον κίνδυνο με δελτισμό σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αυτόν τον χειμώνα, εάν η Μόσχα φέρει εις πέρας την απειλή της. Η ρωσική Gazprom έχει ήδη σταματήσει τις ροές από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, διακόπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό της προμήθειας στην Ευρώπη. Οι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι προσδοκίες για πτώση της ζήτησης καυσίμων οδήγησαν σε απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη συνεδρίαση, η οποία επεκτάθηκε στις συναλλαγές νωρίς την Πέμπτη.

    Ο αναλυτής της Saxo Bank, Όλε Χάνσεν, δήλωσε ότι η πτώση «οδηγήθηκε από τις συνεχείς ανησυχίες για τη ζήτηση που σχετίζονται με τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων που θα δολοφονήσουν την ανάπτυξη από τις κεντρικές τράπεζες που μάχονται με τον αφανή πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη οικονομική μάχη της Κίνας που προκαλείται από την πολιτική της για τον COVID-μηδέν». Το Τσενγκντού της Κίνας επέκτεινε το lockdown για την πλειονότητα των άνω των 21 εκατομμυρίων κατοίκων της την Πέμπτη για να αποτρέψει περαιτέρω μετάδοση του COVID-19, ενώ σε εκατομμύρια ακόμη σε άλλα μέρη της χώρας είπαν να αποφύγουν τα ταξίδια στις επερχόμενες διακοπές.

    Νέος γύρος αυξήσεων επιτοκίων

    Εν τω μεταξύ, ορισμένες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο αυξήσεων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης άνευ προηγουμένου την Πέμπτη και σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η οικονομία της ευρωζώνης οδεύει προς μια πιθανή χειμερινή ύφεση.

    Σε άλλο σημείο, αντιδρώντας στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα καταργήσει την Πέμπτη την απαγόρευση του fracking της χώρας και θα επιδιώξει να κάνει περισσότερη χρήση των αποθεμάτων της στη Βόρεια Θάλασσα, ανέφερε η εφημερίδα Telegraph. Η JP Morgan είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για να «να σταματήσει την καθοδική δυναμική των τιμών και να ευθυγραμμίσει εκ νέου τις αγορές φυσικών και χαρτιού που φαίνονται αποσυνδεδεμένες».

    Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί συλλογικά ως OPEC+, συμφώνησαν τη Δευτέρα να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 100.000 bpd για τον Οκτώβριο.

     

    Διαβάστε επίσης

    Τσικαλάκης: Άρχισαν οι εταιρείες να πληρώνουν τους ναυτικούς για τα εξπρές δρομολόγια

    Intracom: Επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή

    Κροατία: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρισμού



    ΣΧΟΛΙΑ