Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Κάτω από 1% το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων – Για πρώτη φορά από το 2008

Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων

Το φράγμα του 1% «έσπασε» στη διάρκεια της ημέρας το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το 0,82%, έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, με αποτέλεσμα το περιθώριο (η μεταξύ τους διαφορά) να περιοριστεί στο 0,99%. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2008, πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση την οποία πυροδότησε η πτώχευση της Lehman Brothers, που το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από το 1%.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διατηρήθηκε στο 0,11% και του 15ετους στο 1,09%.

Tα ελληνικά ομόλογα ευνοούνται από το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων καθώς διαφαίνεται ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (21 Μαρτίου) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ. Σε ολόκληρη την ευρωζώνη το σύνολο των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ξεπέρασε το 1 τρισ. ευρώ (1,094 τρισ. ευρω).

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ μόνον, αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έκλεισε στο 0,85% από 0,86% την Παρασκευή έναντι -0,17% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να περιοριστεί στο 1,02% .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2209 δολ από 1,219 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2201 δολ.