Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά ομόλογα €3 δισ. αγόρασε σε ένα μήνα η ΕΚΤ

Σε άνοδο το ευρώ και οι αποδόσεις των ομολόγων

Ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ (2,986 δισ. ευρώ για την ακρίβεια) αγόρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο διάστημα 21 Φεβρουαρίου – 21 Μαρτίου στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας.

Η ΕΚΤ αποφάσισε το Μάρτιο να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων προκειμένου ν΄ αναστρέψει την άνοδο των αποδόσεών τους συμβάλλοντας έτσι στην συγκράτηση του κόστους δανεισμού για τα κράτη μέλη της Ε.Ε σε χαμηλό επίπεδο. Έτσι μετά και τις αγορές του Μαρτίου – οι οποίες ήταν αυξημένες κατά περίπου 20% – το σύνολο των Ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ αγγίζει τα 22 δισ. ευρώ (21,9 δισ. ευρώ).

Όπως καταγράφηκε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες πίεσαν προκειμένου να μειωθούν οι αγορές των ομολόγων εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών εξέλαβαν την αύξηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η ΕΚΤ περιόρισε τις αγορές των ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ως θετικό σημάδι το οποίο αντανακλά την επερχόμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Τελικώς επικράτησε η αντίθετη άποψη, ενώ όπως γίνεται σαφές από τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου, η αύξηση των αγορών θα είναι εμπροσθοβαρής για το δεύτερο τρίμηνο.

Τούτο συνεπάγεται ότι αγορές των ομολόγων – με δεδομένο ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος παραμένει στα 1,850 τρισ. ευρώ – θα περιοριστούν στη συνέχεια. Άλλωστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ευελιξία, η οποία επιτρέπει στην ΕΚΤ να αυξομειώνει τις αγορές ομολόγων ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά. Επιπροσθέτως όπως επανέλαβε και σήμερα η επικεφαλής της ΕΚΤ Κρ. Λαγκάρντ, η Τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να διαθέσει το σύνολο του πακέτου των 1,850 τρισ. ευρώ αν τούτο δεν είναι απαραίτητο.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 272 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 184 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,84% (στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 0,81%) έναντι 0,33 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,17% από 1,15%

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1902 δολ. από 1,1885 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1873 δολ.