Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Cryptocurrencies

Η Tesla εγκαταλείπει το bitcoin – «Δεν είναι αυτό που νομίζετε» λέει ο Ελον Μασκ

Elon Musk, επικεφαλής Tesla

Elon Musk, επικεφαλής Tesla και Twitter

Η Tesla, η εταιρεία που συνέβαλε όσο λίγες στην «νομιμοποίηση» και καταξίωση του Bitcoin, πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της στο κρυπτονόμισμα, ενώ ο Ελον Μασκ επιχειρεί να διαλύσει τις παρερμηνείες της κίνησης αποεπένδυσης.

Όπως προκύπτει από αποτελέσματα β’ τριμήνου που ανακοίνωσε και την επιστολή προς τους μετόχους της, η αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε αυξήσει τη ρευστότητά της κατά 936 εκατ. δολάρια πουλώντας περίπου το 75% των αποθεματικών της σε Bitcoin. Ο CEO της Tesla Έλον Μασκ, δήλωσε στους αναλυτές ότι η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην πώληση εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλούν τα αλλεπάλληλα shutdown στην Κίνα λόγω Covid.

Ο Μασκ δεν είναι μόνο γνωστός υποστηρικτής του bitcoin αλλά έχει εξελιχθεί και σε σημαντικό παράγοντα επιρροής στον χώρο των κρυπτονομισμάτων και ίσως για αυτό έσπευσε να διευκρινίσει ότι… «δεν είναι αυτό που νομίζουμε». Όπως είπε, «Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως κάποια ετυμηγορία για το Bitcoin», και πρόσθεσε «Απλώς ανησυχούσαμε για τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας δεδομένων των διακοπών λειτουργίας εξαιτίας του Covid στην Κίνα».

Σε ένα συνέδριο Bitcoin πριν από ένα χρόνο, ο Μασκ είχε αποκαλύψει ότι εκτός από μετοχές των εταιρειών του Tesla και SpaceΧ είχε στην κατοχή του κρυπτονομίσματα και συγκεκριμένα Bitcoin, Ether και Dogecoin προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Μπορεί να αγοράσω, αλλά δεν προκειται να πουλήσω».

Η Tesla είχε γνωστοποιήσει τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ότι είχε επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin και δύο μήνες μετά ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει το 10% των τοποθετήσεων της, ενώ έκτοτε δεν ανακοίνωσε άλλες πωλήσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας τα αποθεματικά της σε ψηφιακά assets πλέον ανέρχονται σε 218 εκατ. δολάρια.

Το Bitcoin είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό στα 69.000 δολάρια τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στα 22.400 δολάρια.

Η επίδραση του Μασκ στο Bitcoin υπήρξε καταλυτική καθώς είχε ανακοινώσει την αποδοχή του κρυπτονομίσματος από την Tesla ως μέσο πληρωμών και παρά το γεγονός ότι λίγο αργότερα αναίρεσε την απόφαση επικαλούμενος περιβαλλοντικές ανησυχίες για την ενέργεια που καταναλώνεται στη διαδικασία εξόρυξης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg η τρέχουσα μείωση των αποθεματικών της Tesla σε Bitcoin συνιστά μια επιθετική κίνηση αποεπένδυσης από έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του χώρου των κρυπτονομισμάτων εν μέσω αυτού που έχει χαρακτηριστεί ως «χειμώνας κρυπτογράφησης», δηλαδή του πτωτικού κύκλου που καταγράφει το κρυπτονόμισμα.

Εκτός από το Bitcoin ο Μασκ, έχει επενδύσει και στο Dogecoin το οποίο η Tesla ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι αποδέχεται ως μέσο πληρωμών ενώ στο πάρτι που διοργάνωσε η εταιρεία τον Απρίλιο για το νέο της εργοστάσιο στο Austin, μια επίδειξη drone παρουσίασε την εικόνα του Dogecoin. Ο Μάσκ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει και η SpaceX την αποδοχή του Dogecoin ως μέσου πληρωμών, ενώ κατά το conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα της Tesla δήλωσε ότι δεν έχει πουλήσει κανένα από τα Dogecoin της.

Διαβάστε επίσης

Tesla: Πούλησε τα περισσότερα Bitcoin που κατείχε – Στα 218 εκατ. δολάρια η αξία των κρυπτονομισμάτων της