• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τα small caps έκαναν τη διαφορά, «βαρίδι» τα αποτελέσματα εξαμήνου – Απώλειες 1,5% για τον Σεπτέμβρη, 8% για τις τράπεζες

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Σε εννέα συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετράει μόλις δύο ανοδικές, μαζί με την σημερινή.

    Το θετικό πρόσημο, που μάλλον ήταν αντανακλαστικό, σε μία κίνηση να επιστρέψει η αγορά πάνω από τις 620 μονάδες και να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη περιοχή των 614-615 μονάδων (χαμηλό οι 618 μον. σήμερα), δεν καθησυχάζει τους συναλλασσόμενους.

    Περίπου 200 εκατ. ευρώ ζημιές γράφουν οι εισηγημένες στο 6μηνο της τρέχουσας χρήσης, που σημαίνει α) ότι αυτές θα πρέπει να καλυφθούν την επόμενη χρονιά, και β) στρέφει το ενδιαφέρον σε μεμονωμένα χαρτιά. Κάτι τέτοιο όμως, δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τη συνολική εικόνα της αγοράς που από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες από 33%.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε τις συναλλαγές στις 624,75 μονάδες και με πενιχρά κέρδη 0,22%, παρά την κίνηση στις 627 μονάδες. Όπως έχει τονιστεί, η εμπιστοσύνη έχει τρωθεί σε τέτοιο βαθμό που στην όποια ανοδική κίνηση της αγοράς, οι πωλητές περιμένουν με το δάκτυλο στη… σκανδάλη. Λίγα λεπτά πριν από το κλείσιμο κι ενώ ο δείκτης ενισχυόταν μισό τοις εκατό, τα κέρδη περιορίστηκαν περαιτέρω…

    Έχει ενδιαφέρον πάντως, ότι την Τετάρτη τράβηξαν οι μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Στον Παϊρη βγήκαν κέρδη 18% και διακινήθηκαν πάνω από 45 χιλιάδες τεμάχια. Η είσοδος του fund στην Forthnet έδωσε ώθηση πάνω από 9% στη μετοχή, κέρδη πάνω από 7,7% για την AS Company και περισσότερα από 32 χιλιάδες τεμάχια, που σημαίνει ότι η μετοχή πάει να αναπνεύσει από την έξοδο των brokers, ενώ προσελκύει το γεμάτο ταμείο της. Κέρδη πάνω από 5,7% για τα Πλαστικά Θράκης και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, ενώ νέα αντίδραση και άνοδος πάνω από 5% βγήκε στην Cenergy με 291 χιλιάδες τεμάχια και επιστροφή πάνω από το 1,09 ευρώ.

    Γενικά, 52 μετοχές έκλεισαν με κέρδη και 45 υποχώρησαν.

    Στις 303 μονάδες σταθεροποιείται ο τραπεζικός κλάδος. Θετικό πρόσημο, αλλά χωρίς να ξεφεύγει τον κίνδυνο η Alpha, στα 0,518 ευρώ. Απώλειες 2,57% για την ΕΤΕ και μικρές για την Πειραιώς, στα 1,08 και 1,065 ευρώ αντίστοιχα.

    Συνεχίζει ανοδικά πάντως, η Eurobank με κέρδη πάνω από 3%, στα 0,377 ευρώ. Νέα χαμηλά έτους και γενικώς πολυετή χαμηλά για την Aegean που έσπασε από χθες τα 3,20 και έκλεισε στα 3,10 ευρώ. Τα αποτελέσματα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και δείχνουν αυξημένο EBITDA, προβλημάτισε η κάθετη μείωση της καθαρής κερδοφορίας, με το χαρτί να κλείνει στο κόκκινο, στα 6,13 ευρώ.

    Στον αντίποδα, η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε με κέρδη 1,79%, στα 11,40 ευρώ.

    Νέες εντολές αγορών ανέβασαν τον Ελλάκτωρα στα 1,395 ευρώ, διακινώντας 481 χιλιάδες τεμάχια.

    Προς νέα χαμηλά τα ΕΛΠΕ, στα 4,59 ευρώ και αντίδραση με επιστροφή πάνω από τα 10 για την Motor Oil ΜΟΗ 1,40% 27,62.

    Ο Μυτιληναίος συνέχισε ανοδικά, στα 9,16, η Jumbo έπιασε για πολλοστή φορά φέτος τα 15 ευρώ στη διαδρομή της μεταξύ 14-16 ευρώ.

    Στα 8,10 υποχώρησε ο ΟΠΑΠ με 707 χιλιάδες τεμάχια όγκο, εκ των οποίων περισσότερες από 200 χιλιάδες ήταν πακέτο.

    Πτώση 1,7% για τον ΟΤΕ, στα 12,31 ευρώ.

    Μικρά τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την Λαγκάρντ της ΕΚΤ να αφήνει να εννοηθεί ότι ετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις για να πάρει μπροστά η ευρωπαϊκή οικονομία στην μετά COVID εποχή. Σε ότι μας αφορά, η αγορά αναμένει νέα από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη δική της bad bank, στην οποία θα μπορούσαν να μεταβιβαστούν πάνω από 40 δις. ευρώ κόκκινα δάνεια.

    Κέρδη 1,4% για τον Dow Jones αυτή την ώρα, με την Wall να βγάζει νικητή στο χθεσινό ντιμπέιτ τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που εγγυήθηκε μείωση των φόρων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ