• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Η ΔΕΗ ρίχνει την τάση

    Χρηματιστήριο


    Έπεσε η μπαταρία της… ΔΕΗ, έχασε τη δυναμική του ο γενικός δείκτης ο οποίος υποχωρεί σχεδόν κατά 0,50%, στις 778 μονάδες.

    Το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως, είναι τέτοιο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την ανάληψη ρίσκου, σημειώνουν οι χρηματιστές. Αν κάτι μπορούμε να ισχυριστούμε για την τάση που έρχεται στο Χ.Α. από το εξωτερικό είναι ότι επηρεάζεται από το κλίμα διόρθωσης.

    Οι εκτιμήσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο αργός ρυθμός στην πρόοδο του εμβολιασμού, επηρεάζουν εμφανώς το Χ.Α. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περισσότερο από το 7% του πληθυσμού. Όμως, οι Γερμανοί θα ταξιδέψουν το φετινό καλοκαίρι σε ποσοστό 13%, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό σε σχέση με τις τουριστικές εισροές στην προ Covid εποχή για τη χώρα μας.

    Ταυτόχρονα, το κόστος από την κλειστή οικονομία ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ του ΑΕΠ μηνιαίως, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι η αγορά δεν αντιδρά μετά την διακίνηση πληροφοριών για άνοιγμα της αγοράς την 1η ή την 8η Μαρτίου.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, ο γενικός δείκτης έχασε και τις 780 μονάδες σε ένα περιβάλλον 35 εκατ. ευρώ και με την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,18% 10,91 να βρίσκεται στο μάτι των πωλητών, μόνο και μόνο για την κατοχύρωση ρευστότητας. Η μετοχή κάνει πράξεις πλέον κάτω από τα 9 ευρώ, ενώ στα ψιλά περνάει το deal του Γιώργου Περιστέρη με την EDP Renewables και ENGIE για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών. Άλλωστε, στα ψιλά πέρασαν προ δεκαημέρου τα οικονομικά αποτελέσματα του Μυτιληναίου ή οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια προκειμένου το Αλουμίνιο Ελλάδος να καταστεί η πρώτη «πράσινη» βιομηχανία της χώρας ως το 2030.

    Κατά τα άλλα μία μέρα κράτησε η… χαρά στην Alpha ΑΛΦΑ 0,65% 1,55 μετά την πώληση του πακέτου «κόκκινων» δανείων 10 δισ. ευρώ, με το «χαρτί» να επιστρέφει κάτω από τα 0,80 ευρώ.

    Δεύτερες σκέψεις μετά τη διήμερη άνοδο στη Βιοχάλκο, που υποχωρεί στα 3,76 και πτώση 2,2%.

    Πάνω από 1% η πτώση στον ΟΠΑΠ και την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76.

    Από εκεί και πέρα, τοποθετήσεις χαμηλότερα για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,52 ευρώ, τον Μυτιληναίο, στα 12,49 ευρώ, το Jumbo στα 13,21 ευρώ, την ΕΧΑΕ στα 3,58 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 6,62 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 5,40 ευρώ.

    Μικρού εύρους αγορές στον ΟΤΕ, στα 12,24, στην ΜΟΗ, στα 11,40, τη Eurobank στα 0,56 ευρώ και στην ΕΤΕ στα 2,06.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Περιστέρης: Συνεργαζόμαστε με EDP Ren και Engie στα πλωτά αιολικά- Αυτή είναι η πρότασή μας

    Λιανεμπόριο: Η αγωνία για το στοκ και ο κίνδυνος να χαθεί… το Πάσχα

    Πειραιώς Χρηματιστηριακή: Στα 15 ευρώ η τιμή – στόχος για ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή



    ΣΧΟΛΙΑ